Usporeni rad štitnjače

Usporeni rad štitnjače

usporeni-rad-stitnjace
Štitnjača je važan dio endokrinološkog sistema i utieče na brojne procese u tijelu. To je mala žlijezda koja se nalazi pri dnu grla, a čiji nepravilan rad može uzrokovati brojne probleme. Postoji usporeni i ubrzani rad štitnjače, radi se o bolestima poznatijima još kao hipotireoza i hipertireoza.
Hipotireoza ili usporeni rad štitnjače označava bolest ili nepravilan rad štitnjače u kojem je smanjeno lučenje hormona štitne žlijezde. Ovako stanje može biti uzrok nedovoljnog lučenja hormona hipofize, a koji su odgovorni za rad štitnjače. Problem je što znakovi nisu posve jasni ili se mogu povezati s drugim bolestima, pa osoba može duže vrijeme imati hipotireozu, a da toga nije ni svjesna.
Bolest se sporo razvija, neki bi rekli da se ponaša podmuklo i ako se ne otkrijte na vrijeme ona može uzrokovati hronični poremećaj u radu štitnjače. Kada dođe do smanjenog lučenja hormona štitne žlijezde ujedno dolazi do usporavanja brojnih procesa u organizmu, pa će tako neke osobe biti depresivne bez jasnog razloga, često umorne, iscrpljene, bez koncentracije i slabijeg pamćenja.
Postoje još neki znakovi na temelju kojih se može posumnjati u usporeni rad štitnjače. Takve su osobe obično sklone debljanju budući da dolazi do usporavanja metabolizma, glas im zna biti dubok mogu biti previše osjetljive na hladnoću, menstruacija obično traje duže i znaju biti blijede.

Hipotireoza se može shvatiti na još jedan način, a to je da dolazi do usporavanja cijelog organizma. Kod starijih osoba se može pogrešno protumačiti i zamijeniti za Alzheimerovu bolest. Problemi u radu štitnjače mogu se otkriti ultrazvukom i preko krvi. Ako osjetite kako već neko vrijeme ne možete normalno funkcionirati jer ste cijelo vrijeme iscrpljeni, potrebno je obaviti pregled kako bi se utvrdilo radi li se o hipotireozi.
Utvrdi li se da vam štitnjače ne radi kako treba ljekar će odrediti liječenje, a ono se najviše sastoji od tableta. Postoji nekoliko doza koju će liječnik odrediti. Tablete se uvijek trebaju piti ujutro na prazan želudac jer u protivnom se smanjuje mogućnost upijanja lijeka i njegove pomoći za normalan rad štitnjače. Važno je reagirati na vrijeme kako se situacija ne bi dodatno zakomplikovala.

CATEGORIES
Podijelite ovoSviđa ti se post ? Zaprati nas na Facebooku!

COMMENTS