Upala vena i kako ih liječiti

Upala vena i kako ih liječiti


Upala vena je stanje u kojem su vene upaljene, a što može izazvati oticanje i bol. Ako je upala vena uzrokovana krvnim ugruškom naziva se tromboflebitis, a obično se javlja kao upala vena na nogama te može utjecati i na vene u rukama.
Površinska upala vena utječe na površinu kože. Rijetko se smatra ozbiljnim stanjem te se najčešće rješava lokalnim liječenjem upale toplim oblozima ili lijekovima. Ako je površinska upala vena povezana s tromboflebitisom dubokih vena možda će biti potrebna liječnička pomoć.
Upala dubokih vena se naziva još i tromboza dubokih vena, a ovo stanje utječe na vene koje se nalaze dublje u nogama i rukama. Krvni ugrušak koji se formira može putovati sve do pluća. Takvo stanje je potencijalno opasno po život i naziva se plućna embolija
Uzroci upala dubokih vena
Neki od uzroka venske tromboze su:

  • trauma
  • neaktivnost (nakon duže neaktivnosti krv se zadržava u nogama što uzrokuje na formiranje krvnog ugruška)
  • anomalije vezane za zgrušavanje krvi (može biti nasljedno)

Faktori rizika za duboku vensku trombozu uključuju pretilost, proširena maternica za vrijeme trudnoće (što uzrokuje pritisak na zdjelicu i povećava rizik za zgrušavanje krvi), povreda na nogama ili rukama, produžena neaktivnost (dugotrajno sjedenje, na primjer u avionu, gips, dugotrajno ležanje nakon operacije te sjedilački način života koji ne uključuje puno kretanja), pušenje (posebice uz uzimanje hormona i kontracepcije), određeni medicinski uvjeti kao što su rak ili krvni poremećaji.

Simptomi upale vena

Najčešće postoji spori početak osjetljivog crvenog područja po cijeloj dužini površinskih vena na koži. Tanka i duga crvena zona se može gledati kao upala koja prati putanju površinske vene. Tako se proširuju u paukoliki obrazac uključujući i manje okolne vene.
Područje upaljenih vena je osjetljivo, čvrsto i toplo, a koža oko vena je otečena i iritirana. Površina upaljene vene može početi nakon nekog vremena peckati ili pulsirati.
Kada se noge spuste, simptomi upale vena mogu postati još jače izraženi, a posebice kada osoba ujutro nakon spavanja ustaje iz kreveta. Zbog toga može doći i do razvoja blago povišene temperature.Upala vena se ponekad može dogoditi i na mjestu gdje je postavljena periferna intravenozna cjevčica, a okolina dužine vene može biti osjetljiva i bolna. Ako je prisutna infekcija simptomi mogu uključivati groznicu, oticanje, crvenilo, bol i oštećenje kože.
Upala dubokih vena
Glavni simptomi upale dubokih vena su: bolovi u nozi, toplina i oteklina te crvenilo. Može se uočiti da je jedna noga više otečena od druge. Povremeno se pojavljuju i masnice, koje su više plave boje nego crvene.
Liječenje površinske upale vena
Kod površinske upale vena već i sami kod kuće puno možete pomoći. Na mjestu upale nanesite tople obloge i uzmite protuupalne lijekove koji će smanjiti bolove i upalu. Bilo bi dobro da kupite kompresijske čarape, zavisno od toga gdje je nastala upala, birajte one do koljena ili skroz do kraja butina. One će poboljšati protok krvi i pomoći da se ublaže bolovi i otekline te smanjiti rizik od razvoja duboke venske tromboze.
Ako uz površinsku infekciju vena dođe i do upale kože, morat ćete posjetiti ljekara koji će vam prepisati antibiotike.

CATEGORIES
Podijelite ovoSviđa ti se post ? Zaprati nas na Facebooku!