Upala slijepog crijeva

Upala slijepog crijeva


Slijepo crijevo nalazi se kao početni dio debelog crijeva koji je smješten nisko na desnoj strani. Ono ima nastavak dugačak kao prst i taj dio se zove crvuljak ili latinski appendix. On se obično upali, što je poznato kao upala slijepog crijeva.
Upala slijepog crijeva javlja se s brojnim simptomima no mnogi od njih povezani su i s drugim bolestima pa se ova upala često kasnije dijagnosticira. Ne postoji niti jedan stopostotni znak po kojem se može prepoznati. Crvuljak slijepog crijeva ima različite položaje, a na simptome koji se javljaju utječu stadij upale i dob bolesnika. Oni se razlikuju od osobe do osobe.

Simptomi slijepog crijeva

Simptomi su obično u početku blaži, a manifestiraju se slabim bolovima u trbuhu, oko pupka. To se javlja radi grčenja i širenja upaljenog crvuljka. Mogu se javiti i proljev ili vjetrovi. Nakon toga dolazi do mučnine koju uskoro prati i povraćanje. Bolovi se nakon par sati lokaliziraju na desni dio donjeg trbuha gdje je crvuljak obično smješten.
Tipični simptomi javljaju se samo kod polovine bolesnika. Ponekad se bol premješta ili se crvuljak nalazi niže uz mokraćni mjehur. Pošto simptomi variraju, neke osobe ne moraju imati bolove na donjoj desnoj strani, a kod nekih se mogu javiti zatvor ili manjak apetita. Sve to otežava postavljanje dijagnoze.
Simptomi obično traju manje od dva dana kada se osoba javi liječniku. Kod nekih bolesnika bolovi se javljaju i duže od dva tjedna. A neki navode kako su već prije osjećali takvu bol. Ako dođe do puknuća crvuljka, bolesnik može osjetiti kratkotrajne promjene u vidu olakšanja, međutim nakon nekog vremena upala će se proširiti na cijelu potrbušnicu i trbuh će postati tvrd i bolan na dodir.
Pregledom se utvrđuje bolnost trbuha na desnoj strani, povišen puls i povišeni leukociti te normalna ili povišena tjelesna temperatura. Javlja se bol na desnoj strani trbuha prilikom pritiska dlana na lijevu stranu trbuha ili prilikom kašljanja.

Dijagnoza slijepog crijeva

Upalu je prije bilo moguće utvrditi pomoću kliničkog pregleda kao što je određivanje leukocita u krvi, mjerenje temperature u crijevu i ispod pazuha te uz pomoć palpacije trbušne šupljine.Upalni proces je moguće dijagnosticirati i uz pomoć ultrazvuka trbuha gdje se pomoću kolor doplera može vidjeti crvuljak. Zahvaljujući kolor dopleru moguće je razlikovati akutne bolove u trbuhu i na vrijeme izbjeći pucanje crvuljka.

CATEGORIES
Podijelite ovoSviđa ti se post ? Zaprati nas na Facebooku!