Šta je Ultrazvuk

Ultrazvuk abdomena (trbuha)

Ultrazvuk abdomena je jedna od osnovnih i nezaobilaznih dijagnostičkih metoda u savremenoj medicini koja pruža dragocjene informacije o stanju unutrašnjih organa trbuha: žučne kese i žučnih puteva, gušterače, slezine, bubrega, nadbubrežnih žlezda, mokraćne bešike, prostate i krvnih sudova trbuha.Ovaj pregled se radi kod:

 1. bolova u trbuhu
 2. promjena i oboljenja na jetri
 3. upala i promjena na žučnoj kesi i bubrezima
 4. smetnji pri mokrenju i pojave krvi u mokraći
 5. nekih zaraznih oboljenja
 6. svih drugih stanja prema procjeni ljekara

Da bi se ultrazvučni pregled abdomena (trbuha) obavio neophodna je prethodna priprema koja podrazumijeva gladovanje 5-6 sati prije pregleda uz unos obične vode i to najmanje 2-3 čaše vode 90 minuta pre pregleda (da bi tečnost bila prisutna u mokraćnoj bešici). Naravno, vodu ne treba prazniti iz mokraćne bešike pre pregleda.
Za ostale ultrazvučne i kolor Doppler preglede krvnih sudova nije potrebna prethodna priprema.

Druge ultrazvučne dijagnostičke metode

Ultrazvuk vrata daje uvid u stanje štitaste žlijezde, paraštitastih žlijezda, pljuvačnih žlijezda i limfnih žlijezda vratne regije. Potrebno ga je uraditi kod oboljenja i promjena na ovim organima, kao i kod svake pojave otoka i bola na vratu.

Ultrazvučni pregled dojki se radi jednom godišnje ili češće ukoliko postoji sumnja na oboljenje ili promjene na dojkama. Kod žena nakon tridesete godine života treba raditi sistematski UZ dojki svakih šest meseci.
Kolor Doppler krvih sudova je ultrazvučna metoda kojom se analizira stanje venskih i arterijskih krvnih sudova. Ovaj pregled je potrebno raditi kod:

 1. vrtoglavice, nesvjestice, glavobolje
 2. pojave bola, grčeva, otoka, slabosti, promjene boje i temperature ruke ili noge
 3. u svim drugim stanjima prema zahtjevu ljekara

Muskuloskeletni ultrazvuk je dijagnostička metoda kojom se vizuelizuju zglobovi, tetive, ligamenti, mišići, nervi, mehka tkiva. Ova metoda je neinvazivna, bezbolna, bez jonizujućeg zračenja. Primenjuje se u:

 1. ranoj dijagnostici reumatskih oboljenja
 2. diferencijalnoj dijagnostici
 3. praćenju efikasnosti terapije
 4. atrocentezi i punkciji izliva u tetivnom omotaču pod vizuelnom kontrolom ultrazvuka
 5. sportskoj medicini
 6. ortopediji (povrede muskuloskeletnog sistema, praćenje razvoja kukova u diječjem uzrastu)

Primjena ultrazvuka u Ginekologiji

Ultrazvučni pregled se primenjuje i u ginekologiji i akušerstvu, vaginalnom sondom. Indikacije za ultrazvučni ginekološki pregled su:

 1. postojanje sumnje na patološka stanja i praćenje istih
 2. miomi materice, tumori jajnika, zapaljenja, unutarmaterični ulošci, endometrioza, ektopična trudnoća, trofoblastni tumori, anomalije uterusa, aplazija i hipoplazija genitalija…)
 3. palpatorno nepovoljne okolnosti
 4. rigidnost trbušne muskulature, zategnutost uslijed bolne osijetljivosti, uslijed gojaznosti, kod pacijenata sa ograničenom tijelesnom pokretljivosti, kod virgo intacta, starica sa striktirom vagine, bolesnica sa opekotinom vulve)
 5. praćenje fizioloških procesa (bujanje endometrijuma, razvoj folikula, detekcija ovulacije)
 6. rane i pozne postoperativne komplikacije u maloj karlici
 7. dijagnoza trudnoće, praćenje trudnoće, praćenje razvoja ploda

Za pregled vaginalnom sondom, za razliku od pregleda abdominalnom sondom, potrebna je prazna mokraćna bešika i prazna crijeva (ako je moguće).

članak : Poliklinika Mediscan Tuzla

CATEGORIES
Podijelite ovoSviđa ti se post ? Zaprati nas na Facebooku!