Ultrazvučni pregled srca

Ultrazvučni pregled srca

pregled-srca
Ehokardiografija ili kako se još zove ultrazvučni pregled srca je slikovna pretraga kojom se dobivaju informacije o funkciji i izgledu različitih srčanih struktura. Radi se o bezbolnoj metodi koja ne škodi pacijentu i nema rizika, a može se primjenjivati i više puta.
Ultrazvučni pregled srca se izvodi na pacijentima koji imaju šum na srcu, ako su imali bilo kakvu kiruršku intervenciju na srcu, aritmiju srca, da su preboljeli akutni infarkt miokarda, da imaju simptome angine pektoris i onim pacijentima koji se brzo zamaraju.
Pretraga ultrazvučnog pregleda srca može trajati od 20 min do 60 minuta, a vrijeme pregleda ovisi o pacijentu. Za vrijeme pregleda se ultrazvučnom sondom koja je namazana gelom za sondu prisloni na grudni koš pacijenta. Za vrijeme pretrage pacijent leži na lijevom boku ili na leđima te se dobije slika srca. Ako se pregled izvodi na pacijentu koji leži na boku, pacijent se treba namjestiti na lijevi bok s lijevom rukom savijenom ispod glave, a desna ruka treba biti opuštena uz desni bok.
Na ovaj se način srce prislanja na lijevi zid prsnog koša, te se zbog toga može dobiti kvalitetnija slika na ekranu. Za vrijeme pregleda pacijent treba biti tih i miran. Ultrazvučnim pregledom srca se mogu dobiti potrebne informacije o ukupnoj snazi srčanog mišića, stanju srčane ovojnice, dimenzijama srčanih struktura, prisustvu unutarnjih tvorbi i srčanim zaliscima.
Za pregled ultrazvuka srca se potrebno pripremiti na način da pacijent na pregled ponese svu povijest bolesti koju ima, te svoj EKG nalaz. Osim navedenog, nisu potrebne nikakve dodatne pripreme, te se može konzumirati piće i hrana. Ako pacijent konzumira određene lijekove, treba to napomenuti ljekaru.
Potrebno je voditi računa o zdravlju i redovno se kontrolirati kako se u slučaju bolesti cijeli postupak ne bi dodatno zakomplicirao. Srce je jedan od najvažnijih organa i treba ga čuvati kako zdravim životnim navikama u obliku čestih aktivnosti te konzumiranjem zdravih namirnica, tako i odgovornim ponašanjem kod ljekara.

CATEGORIES
Podijelite ovoSviđa ti se post ? Zaprati nas na Facebooku!