UJEDI I UBODI: Kako se zaštititi od svega što leti, puzi, gamiže…?

UJEDI I UBODI: Kako se zaštititi od svega što leti, puzi, gamiže…?


Praktično, na svakom koraku u prirodi nailazite na brojne životinjice i insekte, te je važno da znate kako da se oporavite od neželjenih susreta i da zaštitite svoju kožu od daljih napada. Nije važno gde provodite ljetnji odmor – pčele, ose, komarci i slične napasti svuda isto bodu. Nekada čak i bezazleno brčkanje u plićaku ne prođe bez plača – tu vrebaju morski ježevi ili meduze. Praktično, na svakom koraku u prirodi nailazite na brojne životinjice i insekte. Zbog toga je važno da znate kako da se oporavite od neželjenih susreta i da zaštitite svoju kožu od daljih napada.
Neki insekti vas ujedaju zato što su gladni i vide vas kao hranu. Komarci, krpelji i buhe spadaju u tu kategoriju. Drugi vas ubadaju jer se odnose prema vam kao prema prijetnji. Takve su ose i pčele. Komarci vam ubacuju malo pljuvačke koja ostavlja crvenilo koje izluđujuće svrbi, dok pčele i ose prodiru u kožu sa otrovom koji izaziva žarenje, bol, otok i crvenilo, a kasnije i svrab.
Moć prevencije –  Nekoliko dana prije nego što odete na kampovanje ili pješačenje na teritoriji insekata, počnite da jedete čen ili dva bijelog luka svaki dan. Miris bijelog luka u znoju odbija komarce. Ako vam njegov miris ne smeta, slobodno se natrljajte bijelim lukom i komarci će vas zaobilaziti u širokom luku.
– Mazanje jabukovim sirćetom ne samo da odbija komarce, nego i rashlađuje tijelo tokom nesnosnih vrućina i pomaže u održavanju pH-vrijednosti kože. Pomješajte sjeckani peršun i jabukovo sirće, pa ovom mješavinom namažite kožu.
o Od prirodnih repelenata probajte eterična ulja lavande, čajevca, cimeta, ruzmarina, limunske trave, kedra i nane.
Kada se obratiti ljekaru?
Ukoliko je nekoga ujela pčela ili osa i ima teškoće sa disanjem, osjeća nesvjesticu, ili mu otiču usta i grlo, ima ubrzan puls ili osip, odvedite ga do najbliže bolnice ili ljekara. U pitanju su znaci potencijalno fatalne alergijske reakcije poznate, zvane anafilaksa. Svako ko zadobije mnogobrojne ujede ili ubode insekata zahtjeva medicinsko zbrinjavanje.

CATEGORIES
Podijelite ovoSviđa ti se post ? Zaprati nas na Facebooku!

COMMENTS