Ubrzan rad srca

Ubrzan rad srca

ubrzan-rad-srca
Ubrzani rad srca službenog naziva tahikardija je povećanje srčane frekvencije iznad normalne granice. Uobičajeni otkucaji srca su 65 do 85 otkucaja u minuti dok osoba miruje, a ukoliko se broj otkucaja povećava na više od 100 otkucaja radi se o tahikardiji.
Tahikardija ili poremećaj srčanog ritma može biti kratkotrajan, ali i dugotrajan. Ukoliko se primjerice obavlja neka vrsta fizičke aktivnosti, potpuno je normalno da se srčana frekvencija povećava, što nema veze s tahikardijom.Isto tako treba uzeti u obzir da srce kod malog djeteta kuca puno brže nego kod odrasle osobe, te je broj otkucaja srca kod žena povećan, posebice ukoliko je žena manjeg rasta.
Tahikardija se javlja u određenim stanjima kao reakcija organizma, pod čime se misli na stres, strah, iznenadni šok, infekcije, anksioznost, virusne upale srca, slabost, infarkt, izrazito naprezanje, povišenu temperaturu, anemiju, pojačanu aktivnost štitnjače, smanjeni dotok krvi u srce, pritisak želuca na srce i suženje krvnih žila.Najčešći simptomi tahikardije su bol u prsima, brzo umaranje, nesvjestica ili vrtoglavica, lakomislenost, nepravilno lupanje srca, ubrzani otkucaji srca, nedostatak zraka ili gušenje, iznenadna slabost, kratak dah i niski krvni pritisak.
Ukoliko se tahikardija utvrdi kod osobe, potrebno ju je liječiti. Tahikardija ili ubrzani rad srca se liječi isključivo pod nadzorom liječnika, koji će sam ustanoviti uzroke tahikardije, putem pretraga, te će je sukladno istima i liječiti. Isto tako u liječenju tahikardije osoba koja boluje od iste sebi može i sama pomoći! Osoba sama može usporiti puls srca na način da se umije hladnom vodom, zadrži dah na neko vrijeme ili da popije čašu hladne vode. Upitajte ljekara za savjet kako si najbolje možete pomoći. Uz navedene savjete za samopomoć, poželjno bi bilo i da osoba konzumira omega 3 masne kiseline, koje će joj svakako pomoći za usporavanje rada srca.
Ono što bi se obavezno trebalo izbjegavati kod ubrzanog rada srca je kava, cigarete, čaj i alkohol, koji povećavaju osjetljivost. Ukoliko ih ne možete u potpunosti izbaciti, barem ih smanjite.Ukoliko često patite od napadaja, bilo bi poželjno da vam liječnik prepiše neko sredstvo koje će sigurno smanjiti razdražljivost srčanog mišića. Najčešći lijek za sprečavanje napadaja su beta blokatori.

CATEGORIES
Podijelite ovoSviđa ti se post ? Zaprati nas na Facebooku!