U svijetu se rađa više dječaka nego djevojčica

Obim polova pri začeću je jednak, ali se u svijetu rađa više dječaka nego djevojčica, jer u materici preživi više muških spermatozoida, pokazalo je novo istraživanje britanskih i američkih naučnika.
bebe

Odranije je poznato da se dječaci i djevojčice ne rađaju u istom broju, na šta ukazuje i podatak da je 2013. u Njemačkoj, prema podacima Statističkog zavoda, rođeno 349.820 dječaka i 332.249 djevojčica, prenosi agencija Fena.
Iako su stručnjaci dugo pretpostavljali da pri oplodnji nastaje više muških zametaka, “obim polova pri začeću zapravo je bio nepoznat uprkos stotinama godina spekulacija i istraživanja”, objavili su naučnici u američkom časopisu “Proceedings of the National Academy of Sciences”.
Tim stručnjaka predvođen Stivenom Hehtom Orzačkom, predsjednikom Istraživačkog instituta Freš Pond u Kembridžu, zaključio je da, iako mortalitet po polovima varira u pojedinim fazama trudnoće, da je mortalitet muških plodova češći u početku zbog, kako se pretpostavlja, većeg broja genetskih abnormalnosti.
Prošle godine su naučnici engleskog univerziteta u Eksiteru u časopisu “BMC Medicine” objavili studiju prema kojoj je kod ženskih plodova vjerovatnoća da budu pobačeni u kasnijem periodu trudnoće veća za 10 posto.
Do tog saznanja naučnici su došli proučavanjem oko 30 miliona živorođenih beba širom svijeta.

CATEGORIES
TAGS
Podijelite ovoSviđa ti se post ? Zaprati nas na Facebooku!

COMMENTS