U BiH visok obuhvat djece imunizacijom

U BiH visok obuhvat djece imunizacijom


 

U BiH je primjetan visok obuhvat djece imunizacijom, preko 90 odsto unazad tri do pet godina, a prema mišljnju stručnjaka Svjetske zdravstvene organizacije, UNICEF-a i CDC, dostupnost vakcina u BiH je na visokom nivou.

Svjetski eksperti u oblasti epidemiologije donijeli su ove zaključke na osnovu sveobuhvatnog Pregleda programa imunizacije BiH, te tokom posjete upriličene u šest zdravstenih ustanova, tri u FBiH i tri u RS.
Još jedna od prednosti programa imunizacije u BiH, prema riječima dr Mitra Tešanovića, epidemiologa iz Instituta za zaštitu zdravlja RS, je i uhodano izvještavanje o zaraznim bolestima i uspostavljanje nacionalnih laboratorija za morbile i rubeolu, koje su među vodećim zaraznim oboljenjima.
S druge strane svjetski eksperti, prema riječima Tešanovića, imaju i niz zamjerki na program imunizacije u BiH, stoga su dali preporuke za njegovo poboljšanje.
“Neophodno je intenzivirati i uspostaviti kvalitetniji nadzor postvakcinalnih nus pojava kod djece, poboljšati strukturu zaposlenih u vakcinalnim centrima, te poboljšati program obuke porodičnih doktora o imunizaciji, jer je utvrđeno da porodični ljekari nemaju odgovarajuće znanje o imunizaciji”, rekao je Tešanović.
On je dodao da su eksperti primjetili da izvjestan broj ljekara nakon izvršene vakcinacije, vraća kapice na igle, od čega bi ih trebalo odvratiti. Uočen je i nedostatak sigurnosnih kutija u zdravstvenim ustanovama za odlaganje šprica. Sve su to, između ostalog, razlozi da je neophodna sveobuhvatna obuka i periodična supervizija za kompletno osoblje koji radi na vakcinaciji.
Zdravstveno osoblje koje radi na imunizaciji, u kriznim situacijama nema podršku upravnog nivoa ni u FBiH, ali ni u RS. Stoga je neophodna  veća posvećenost programu imunizacije od strane entitetskih ministarstava zdravstva, kroz obezbjeđivanje znatno više sredstava za programe vakcinacije djece, kao i pojednostavljenje tenderskih procedure nabavki vakcina, kako bi se obezbjedile rezerve i izbjegla njihova nestašica, te uspostavljanje ili bolje funkcionisanje savjetodavnih odbora za vakcinaciju.
“U RS još uvijek nije formiran savjetodavni odbor za imunizaciju, dok u FBiH postoji, ali prema mišljenju svjetskih eksperata, nije reagovao adekvatno na kriznu situaciju u slučaju epidemije rubeole i parotitisa. Mada je u FBiH uspostavljen sistem nadzora nad morbilima, rubeolom i kongenitalnim rubeola sindromom (CRS), dešavaju se propusti u istrazi epidemija i problem u klasifikaciji slučajeva”, rekao je Tešanović.
On je naglasio da je u RS  utvrđen nizak nadzor nad akutnom flakcidnom paralizom (AFP). Prema njegovima riječima zajedničko i za FBiH i RS je da je uočen nedostatak smjernica za nadzor neželjenih komplikacija, odnosno nus pojava nakon imunizacije.
“Kod davanja vakcine postoji i mogućnost pojave anafilaktičke reakcije, što navode i sami proizvođači vakcina. Stoga se ne može za sve teže postvakcinalne komplikacije stalno govoriti to je koincidencija”, smatra Tešanović.
U BiH ne postoji ni višegodišnji strateški plan imunizacije, niti čvrsta odluka za uvođenje novih vakcina u obavezni program imunizacije djece, naročito konjugovane pneumokokne vakcine.
Osim toga neophodna je i izmjena zakonskih propisa u FBiH, kad su u pitanju MMR vakcine, jer postojeći ne dozvoljavaju primjenu MMR vakcina kod djece starije od 14 godina.
“Evidentno je smanjenje obuhvata imunizacijom pojednih područja, a neimunizirana djeca nisu adekvatno mapirana. Stoga je neophodno identifikovati neimuniziranu djecu i povećati obuhvat imunizacijom kroz dopunsku vakcinaciju”, pojašnjava Tešanović.
Kad je u pitanju kvalitet i bezbjednost imunizacije, primjećena je zastarjelost opreme hladnog lanca na nivou vakcinalnih centara u BiH.
Iako je u prošloj godini završeno proširenje kapaciteta hladnog lanca na centralnom nivou u Zavodu za javno zdravstvo FBiH i ugrađena elektronska oprema za kontinuirano praćenje temperature skladištenja i dalje je ostao problem nedostatka kapaciteta hladnog lanca u nekim kantonalnim zavodima za javno zdravstvo i opštinskim vakcinalnim centrima, mišljenje je svjetskih eksperata.
 
Autor: Irena Vasić-Dobrić

CATEGORIES
Podijelite ovoSviđa ti se post ? Zaprati nas na Facebooku!

COMMENTS