U BiH svega 6% majki isključivo doji djecu tokom prvih šest mjeseci života

U BiH svega 6% majki isključivo doji djecu tokom prvih šest mjeseci života

dojenje-mama-beba
Sedmica dojenja,  se svake godine u različito vrijeme obilježava širom svijeta a  ove godine je fokusirana na globalne ciljeve održivog razvoja, koje su svjetski lideri usvojili u septembru 2015. sa ciljem da se stavi tačka na glad u svijetu.
Kako se navodi na zvaničnoj stranici Svjetske sedmice dojenja, tema ovogodišnje proslave je način na koji dojenje predstavlja ključni element koji nas navodi na razmišljanje kako da cijenimo zdrave stilove života od samog početka, kako da poštujemo jedni druge i brinemo o svijetu koji djelimo.
Svrha sedmice dojenja je da se promoviše isključivo dojenje tokom prvih šest mjeseci života, čime se postiže ogroman doprinos zdravlju djeteta, jer sastojci iz majčinog mlijeka doprinose zaštiti od smrtonosnih bolesti poput upale pluća, štite od dehidracije usljed dijareje ili drugih bolesti, općenito jačaju odbrambeni sistem, te ubrzavaju rast i razvoj djece.
Iako se Bosna i Hercegovina (BIH) ne smatra jednom od zemalja u razvoju, procjenjuje se da u BIH svega 6% majki isključivo doji djecu tokom prvih šest mjeseci života, dok je stopa dojenja uz dohranu, tokom prve dvije godine života, znatno veća – i do 40%.
Glavna prepreka samoodrživosti programa za promociju dojenja u BIH je agresivni marketing zamjenskih proizvoda  za majčino mlijeko /infant formule, i to što proizvođači koriste  nepostojanje zakonske regulative u zemlji, koja bi adekvatno regulisala i spriječila kršenje Koda i pomogla promoviranje dojenja.

CATEGORIES
Podijelite ovoSviđa ti se post ? Zaprati nas na Facebooku!

COMMENTS