Tuzla lider u transplantacijskoj medicini u BiH

Tuzla lider u transplantacijskoj medicini u BiH


Savremeni način života koji sa sobom nosi nezdravu ishranu, pretilnost, povećan stres, te konzumiranje nikotina, povećava rizik nastanka bubrežne bolesti, rastućeg zdravstvenog problema na koje stručnjaci diljem svijeta upozoravaju.
Povodom obilježavanja Svjetskog dana bubrega, koja će se održati u Tuzli, 10.marta 2018. godine, u Tuzlu dolazi prof.dr Ferdinand Muhlbacher, osnivač transplantacije u UKC Tuzla. Podsjećamo, da su uz njegov nadzor, ljekari UKC-a Tuzla u septembru 1999. Godine, obavili prvu živu srodničku transplantaciju. Nakon ovog istorijskog poduhvata Tuzla je postala lider u transplantacijskoj medicini u BiH sa preko 180 transplantacija bubrega. Tuzla je danas i jedini grad u BiH, gdje se može uraditi transplantacija jetre. Prva kadaverična (transplantacija sa preminulog) obavljena je 2006. godine. Potom su obavljene transplantacije jetre, zatim, koštane srži, pa i rožnjače. Prof. Dr. Milbaher je učestvovao u svim narednim transplantacijama bubrega koje su obavljene u našem gradu, te u edukaciji 24 ljekara iz Tuzle i to: anesteziologa, hirurga, urologa, patologa, nefrologa, gastroenterologa i pedijatara. Za vrijeme svoje bogate karijere prof. dr. Milbaher je učestvovao u transplantaciji oko 5000 bubrega i 800 transplantacija jetre.
Prof. Muhlbacher, zajedno sa predsjednikom Donorske mreže BiH prof. dr Senaid Trnačević, u petak 9.marta 2018. godine, posjetiće Centar „Koraci nade“ u Tuzli u 17,00 sati. Preko HO Hilfswerk Austrija, sarađuju već godinama.
Ovo će ujedno biti i prilika za intervju sa prof. Muhlbacherom, naglašavaju organizatori skupa.

CATEGORIES
Podijelite ovoSviđa ti se post ? Zaprati nas na Facebooku!

COMMENTS