Tuzla domaćin Petog međunarodnog simpozija „Dani humane reprodukcije“ i  Druge Ian Donald škole „Ultrazvuk u humanoj reprodukciji“

Tuzla domaćin Petog međunarodnog simpozija „Dani humane reprodukcije“ i Druge Ian Donald škole „Ultrazvuk u humanoj reprodukciji“


 Peti međunarodni simpoziji „Dani humane reprodukcije“ i Druga Ian Donald škola „Ultrazvuk u humanoj reprodukciji“  bit će  održan Tuzli od 12. do 14. aprila 2018. godine, Organizator je Udruženje za ultrazvuk u medicini Ian Donald iz Tuzle. Tim povodom danas je u Tuzli održana press konferencija.
Direktorica Ian Donal škole u Tuzli doktorica Suada Tinjić najavila je da će 27 uglednih stručnjaka iz oblasti ginekologije i perinatologije ove godine prezentirati 34 naučna rada. Između ostalog, bit će riječi o znanosti i religiji u humanoj reprodukciji, ultrazvuku u liječenju neplodnosti, mogućnostima donacija spolnih stanica i embrija u Evropi, prevenciji prijevremenog poroda, etičkim dilemama u primjeni ultrazvuka u humanoj reprodukciji, podmlađivanju jajnika i drugim aktuelnim temama iz oblasti ginekologije i perinatologije. Među predavačima su profesori Asim Kurjak, osnivač i direktor Internacionalne Ian Donald škole, koja je do danas registrovana u više od 100 zemalja svijeta, Aleksandar Ljubić, Sanja Plavšić-Kupešić, Eda Bokal, Lara Spalldi-Barišić, Sonal Panchal.
„Posebno nam je zadovoljsto što je među predavačima i veliki broj domaćih stručnjaka, iz Mostara, Sarajeva, Zenice i Tuzle. Na taj način ćemo potvrditi da se radi o značajnim medicinskim centrima u regionu, te da mi imamo šta kazati kada je riječ o najnovijim dostignućima u oblasti humane reprodukcije“ istakla je na press konferenciji doktorica Tinjić.
Za Simpozij je prijavljeno oko 100 učesnika, ne samo iz Bosne i Hercegovine, nego i iz zemalja okruženja. Bit će ovo prilika za razmjenu iskustava i usvajanje novih znanja  općenito kada je u pitanju humana reprodukcija, a posebno kada je u pitanju upotreba ultrazvuka u humanoj reprodukciji i liječenju neplodnosti. To je generalno jedan od ključnih ciljeva Ian Donald škole koja promoviše nauku i umijeća ultrazvučnog skeniranja i izučavanje i edukaciju na polju medicinskog ultrazvuka. U ovu veliku porodicu Tuzla je ušla 2016. godine. Od tada do danas tuzlanska Ian Donald škola ultrazvuka je mnogo uradila. Uspješno su organizovana dva naučna skupa i nekoliko diplomskih i master bazičnih i naprednih tečajeva.  Nastavak ovih aktivnosti je organizacija Petog međunarodnog simpozija „Dani humane reprodukcije“ i Druge Ian Donald škole „Ultrazvuk u humanoj reprodukciji“.

Svečano otvaranje je u petak 13.4.2018. godine u Hotelu Mellain u Tuzli, s početkom u 9.00 sati. Pokrovitelji ovog međunarodnog skupa su Vlada Tuzlanskog kantona i Grad Tuzla.

CATEGORIES
Podijelite ovoSviđa ti se post ? Zaprati nas na Facebooku!