Tuberkuloza je još uvijek "bolest siromašnih"

pluca-rendgen_
“Ujedinjeni zaustavimo tuberkulozu” je slogan pod kojim se ove godine onbilježava sedmica borbe protiv TBC a. Period od 14. do 21. septembra se svake godine  širom svijeta obilježava kao Nedjelja borbe protiv tuberkuloze. Crveni križ/krst  TK tradicionalno u tom periodu provodi razne vrste aktivnosti kako bi promovirao dobrovoljni humanitarni rad u korist ugroženih grupa i pojedinaca i edukovao građanstvo o ovoj opakoj bolesti koja je još uvijek prisutna.
Crveni križ/krst u TK  će tokom trajanja sedmice  borbe  organizovati niz uličnih aktivnosti, kao  tradicionalnu distribuciju vrijednosnih markica. Prikupljena sredstva od distribuiranih markica bit će usmjerena isključivo za poboljšanje statusa socijalno – ugroženih osoba.
Za utorak, 20.09.2016. godine najvaljena je promocija Crvenog križa grada Tuzla i aktivnosti u Nedjelji borbe protiv TB u centru grada kao što su pregled i zdravstveno prosvjećivanje građana (mjerenje TA, auskultacija pluća, podjela informativnog materijala, distribucija markica, upute građanima za uključivanje u akcije DDK), u saradnji sa Zavodom za javno zdravstvo TK i Udruženjem studenata Medicinskog fakulteta u Tuzli (MEDICUS), saopćeno je iz ove organizacije.

CATEGORIES
Podijelite ovoSviđa ti se post ? Zaprati nas na Facebooku!