Trudnoća

Trudnoća se javlja nakon oplodnje, kad sperma muškarca prodre u jajnu ćeliju žene. Za detaljne informacije kako možete ostati trudni, kako da utvrdite da li ste trud

Uvod[hr]

Trudnoća se javlja nakon oplodnje, kad sperma muškarca prodre u jajnu ćeliju žene. Za detaljne informacije kako možete ostati trudni, kako da utvrdite da li ste trudni i šta određuje pol bebe pogledajte u rubrici Trudnoća.

Ako sumnjate da ste trudni ili ste uradili test kod kuće koji je pokazao da ste trudni, odmah zakažite posjetu ljekaru.

Razvoj jajne ćelije

Nakon pet do sedam dana  od ovulacije (oslobađanja jajne ćelije iz jajnika), oplođena jajna ćelija se usadi u zid materice i proizvodi resice, izrasline slične korijenu drveta.
One služe da se jajna ćelija pričvrsti za maternicu i tokom vremena će potpuno srasti sa posteljicom (organ koji hrani i štiti bebu do porođaja).
Posteljica održava i hrani bebu tako što omogućava prenos kiseonika, amino kiselina, masti, vitamina i minerala iz krvi majke. Ona takođe omogućava izbacivanje otpadnih supstanci iz bebe.

Razvoj[hr]

Od trenutka usađivanja u zid maternice pa do otprilike osme sedmice života, beba koja se razvija se naziva embrion. Tokom ove faze razvoj je veoma brz jer specijalizovane ćelije počinju da formiraju vitalne organe, nervni sistem, kosti, mišiće i krv .
Poslije osam sedmica razvoja, beba se naziva fetus. Duga je otprilike 2.4cm i ima formiranu većinu unutrašnjih organa. Počinju se raspoznavati fizičke karakteristike kao što su oči, nos, usta i uši i počinju se pojavljivati prsti na nogama i rukama.
Kako nerođena beba raste, tako raste i maternica. Beba je okružena duplom opnom (membranom) koja je ispunjena tečnošću. Normalno je da ona pukne kada je beba spremna za rađanje i tada se oslobađa amnionsku tečnost (tečnost koja okružuje bebu).
Tokom trudnoće, beba slobodno pluta u amnionskoj tečnosti i konstantno guta tu tečnost i izbacuje je putem urina. Dosta informacija o bebinom zdravlju se može dobiti procedurom kojom se uzima i testira mali uzorak amnionske tečnosti (plodove vode).
Ovaj test se naziva amniocenteza. Međutim, amniocenteza je prilično invazivan postupak (podrazumijeva penetraciju u tijelo) i postoji mali rizik od pobačaja, pa se preporučuje samo ženama kod kojih postoji veliki rizik da će beba dobiti tešku bolest ili abnormalnost.

Predporođajna njega

NJega koju dobijate tokom trudnoće od porodičnog ljekara, babice i drugih zdravstvenih radnika se naziva predporođajna njega. Razlog za predporođajnu njegu je da se prati razvoj djeteta kao i da se kontroliše vaše i zdravlje vašeg djeteta.
Ako je u pitanju prva trudnoća, vjerovatno će vam biti ponuđeno 10 pregleda. Ako ste već rađali, vjerovatno će vam biti ponuđeno sedam kontrola.

Dužina trajanja trudnoće

Dužina trajanja normalne trudnoće varira između 37 i 42 sedmice, mada se termin porođaja računa 40 sedmica od prvog dana zadnje menstruacije. Samo 5% beba se rodi na dan svog termina. Beba rođena prije 37. sedmice se naziva nedonošče. (pogledati: Planiranje trudnoće: porođaj prije termina).

Problemi[hr]

Moguće komplikacije koje se mogu javiti tokom trudnoće su:

 • Pobačaj: gubitak ploda tokom prve 23 sedmice
 • Vanmaterična trudnoća: kada se oplođena jajna ćelija nađe izvan maternice
 • Pre-eklampsija (toksemija trudnoće): problem sa placentom (posteljicom) koji dovodi do visokog krvnog pritiska kod majke i do problema u razvoju bebe
 • Mrtovorođenče: beba koja se rodi poslije 24 sedmice trudnoće i ne pokazuje znakove života

Druge rijetke komplikacije su opisane u nastavku:

Placenta previja i vaza previja

Placenta previja se javlja kada placenta prekrije dio ili cijeli grlić maternice (beba viri iz maternice). To može dovesti do krvarenja tokom trudnoće i ako se placenta ne pomjeri kako trudnoća napreduje neophodno je uraditi carski rez. Kod većine žena placenta se pomjeri prije porođaja.
U slučajevima placente previje kada se placenta pomjerila prije porođaja neophodno je eliminisati mogućnost pojave vaze previje.
Vaza previja se javlja kada jedan ili više krvnih sudova placente ili pupčane vrpce prelaze preko ulaza u grlić maternice ispod bebe pa mogu pući ili biti pritisnuti kada počne porođaj. Ako je ovo dijagnostikovano, biće neophodno izvršiti porođaj carskim rezom.

Trudnička holestaza

Trudnička holestaza je rijetka komplikacija koja se javlja tokom trudnoće i prouzrokovana je nagomilavanjem žuči (prirodno nastale hemikalije) u krvotoku. Glavni symptom je intezivan svrab kože.
Tačan uzrok trudničke holestaze nije poznat mada neka istraživanja pokazuju da je to možda rezultat reakcije na hormonalne promjene do kojih dolazi u tijelu tokom trudnoće. Postoji mogućnost da je holestaza nasljedna.
Holestaza može izazvati ozbiljne komplikacije i značajno povećava rizik da beba bude rođena prije vremena.
Procjenjuje se da jedna na svakih pet žena osjeti neku vrstu svraba tokom trudnoće. Međutim, kod većine žena to je posljedica istezanja kože kao i povećanog dotoka krvi u kožu. Ako svrab postane naročito intenzivan, kontaktirajte svog ljekara opšte prakse ili babicu.
Ako vam je dijagnostikovana holestaza i vi i vaša beba ćete biti pažljivo nadgledani. Lijekovi mogu pomoći da se svrab drži pod kontrolom i može se desiti da ćete imati indukovan porođaj ili carski rez da bi se osiguralo da beba ne bude ugrožena zbog nagomilane žuči.

Molarna trudnoća

Molarna trudnoća je kad se oplođena jajna ćelija ne može razviti u embrion usljed genetskih poremećaja. Međutim, sloj ćelija koje bi nekad postale placenta nastavljaju da proizvode nenormalno visok nivo hormona trudnoće hCG (humani korionični gonadotropin).
Većina molarnih trudnoća se dijagnostikuje rano, vjerovatno kao rezultat krvarenja ili ultrazvučnog pregleda. Ako se ne liječi, molarna trudnoća se najčešće završava pobačajem.
U slučaju molarne trudnoće vjerovatno ćete biti podvrgnuti maloj operaciji koja će biti obavljena pod opštom anestezijom. Nakon operacije nadgledaće se nivo hCG hormona i ako on ostane isti ili nastavi da raste možda će biti potrebno dodatno liječenje.
Poslije molarne trudnoće vjerovatno će vam savjetovati da sačekate 12 mjeseci prije nego što ponovo pokušate da ostanete u drugom stanju.

Faze trudnoće

Prvo tromjesečje:(0-13 sedmica):

 • Razvoj bebe je najveći tokom ove faze. Na kraju 13. sedmice, beba će biti potpuno formirana.
 • Neke od najčešćih nelagodnosti tokom trudnoće kao što su mučnina, povraćanje, vrtoglavice i osjetljivost grudi biće najizraženije tokom ove faze.

Drugo tromjesečje (14-26 sedmica):

 • Tokom ovog perioda, beba nastavlja da raste i da se razvija; majka počinje da dobija na težini i dolazi do taloženja sala kao rezervi energije.
 • Počinju se osjećati pokreti bebe i ti pokreti mogu početi da se razvija ustaljeni ritam aktivnosti.

Treće tromjesečje (27 sedmica-rođenje):

 • Kod bebe počinju da se talože rezerve sala, prolazi kroz naglu fazu rasta u cilju pripreme za porođaj.
 • Bebina pluća sazrijevaju, razvijaju se čula kao što su sluh, ukus i vid.
 • Možda će vam biti teže da nađete ugodan položaj tokom noći i moraćete češće da mokrite.
 • Mogu biti učestale kontrakcije maternice poznate kao lažni trudovi.

 

Reproduced with permission from NHS Choices (www.nhs.uk) © Crown Copyright 2010

CATEGORIES
Podijelite ovoSviđa ti se post ? Zaprati nas na Facebooku!