Tri snažna čuvara kostiju

Tri snažna čuvara kostiju

kosti
Da biste osteoporozu preduprijedili i izbjegli, važno je odmalena voditi računa o načinu ishrane. Predstavljamo vam tri namirnice koje posjeduju najviše neophodnih sastojaka za zdrave i čvrste kosti.
Brokoli obezbjeđuje tijelu dovoljno minerala i proteina, a naročito kalcijuma. Najbolje ga je konzumirati u sirovom stanju kao salatu, pa tek onda pržen na malo ulja ili obaren na pari, s obzirom na to da termičkom obradom gubi važne sastojke.
Lijek starih Grka
Pripremite 10 kašika mljevenih sjemenki lana, po pet kašika mljevenog susama, sjemenki bundeve, zrna pšenice, sjemena suncokreta, tri kašike suvog grožđa i kilogram livadskog meda.
Sve sastojke dobro promiješajte drvenom kašikom, a zatim smjesu sipajte u staklenu teglu.
Uzimajte po jednu kašiku prije doručka i ručka.
Prilikom pripreme, brokoli treba kuvati u ključaloj posoljenoj vodi, najduže pet-šest minuta.
Susam –  predstavlja jedan od najkorisnijih dodataka u ishrani protiv osteoporoze, dok se susamovo ulje smatra izuzetno kvalitetnim, pa se često koristi kao zamjena za maslinovo.Dovoljno je jednu supenu kašiku ovog sjemena potopiti u pola decilitra jogurta i ostaviti da prenoći. Ujutro pojesti na prazan stomak, a postupak ponavljati u kontinuitetu.
Banane  može zamijeniti kompletan obrok ili dopuniti ishranu. Djelotvorna je protiv osteoporoze jer obiluje mineralima kalijumom, manganom, magnezijumom, fosforom kao i folnom kiselinom.Zanimljivo je da naučnici insistiraju na konzumiranju zrelih, „pjegavih” banana, jer nedovoljno zrele sadrže bjelančevinu, koja suzbija djelovanje određenih enzima važnih za metaboličke procese, pa shodno tome i za procese koji obezbjeđuju zdravlje i kvalitet kostiju.
Sušene banane sve korisne sastojke sadrže u koncentrisanijem obliku, zbog čega su još djelotvornije.

CATEGORIES
Podijelite ovoSviđa ti se post ? Zaprati nas na Facebooku!

COMMENTS