Tretman koji će zamijeniti vijagru?

Tretman koji će zamijeniti vijagru?

Iako se vijagra smatra najpopularnijim tretmanom protiv erektilne disfunkcije- procjenjuje se da na svijetu 150 miliona ljudi pati od ovog poremećaja- on zapravo samo može da ojača postojeću erekciju, a ne da stvori novu.

vijagra-pilule


Sada naučnici rade na tretmanu koji ne uključuje lekove već gensku terapiju koja podrazumijeva izlaganje plavom svijetlu.
U izvještaju koji su objavili prošlog mjeseca, naučnici su saopštili da su ubrizgali sintetički gen osjetljiv na svijetlo koji se zove “erektilni optogenetički stimulator” u erektilno tkivo penisa pacova što mu je omogućilo postizanje erekcije nakon samo 37 sekundi izloženosti plavoj svjetlosti.
“Ubrizgavanje DNK na zvuči baš najljepše, ali zahvaljujući izuzetno tankim iglama, neće biti bolno,” izjavio je naučnik Martin Fusenger.
Što se tiče plave svjetlosti koju su koristili istraživači, u pitanju je bila najobičnija lampa koja se koristi za liječenje sezonskih efektivnih poremećaja.
Ukoliko se ovakav tretman i na ljudima pokaže kao uspješan, to bi moglo da potisne upotrebu vijagre, ali ne u potpunosti jer se pokazalo da upotreba vijagre pored izlaganja plavoj svjetlosti utiče na duže trajanje erekcije.

CATEGORIES
TAGS
Podijelite ovoSviđa ti se post ? Zaprati nas na Facebooku!