"Transplantacija glave može biti mnogo gora od smrti"

"Transplantacija glave može biti mnogo gora od smrti"

Tridesetogodišnji Rus Valeri Spiridonov postao je internet senzacija kada je izjavio da će dobrovoljno dozvoliti ljekarima da njegovu glavu presade na drugo tijelo. Brojne stručnjake, međutim, ova vijest nimalo nije obradovala.

201371680255266b4f4b0e8256174139_orig


Rus, koji boluje od Verdnig-Hofmanove bolesti, zbog čega su mu atrofirali mišići i zbog čega je prikovan za kolica, dobrovoljno se javio da bude prvi pacijent kojem će kontroverzni italijanski hirurg Serđo Kanavero izvršiti transplantaciju glave.
Ali neurolog Hant Batjer smatra da bi ovaj poduhvat mogao da prozrokuje znatno gore posljedice od smrti.
“Ne bih to poželio nikome. Čak i da sam sam bolestan, nikada ne bih pristao da mi neko uradi tako nešto”, kaže Batjer, i dodaje da bi transplantacija glave mogla da prouzrokuje dosad neviđene i nikad iskušene negativne posljedice.
Sa svojim kolegom saglasan je i Artur Kaplan, direktor medicinske etike na Langon medicinskom centru Univerziteta u Njujorku. On je doktora Kanavera, hirurga koji se sprema da obavi ovaj komplikovani zahvat, jednostavno nazvao “ludim”, istakavši da bi tijelo, na koje je presađena glava pacijenta postalo preplavljeno hemijom i putanjama znatno drugačijim od onih na koje je naviklo, što bi moglo da prouzrokuje katastrofalne posljedice.
Transplantacija glave već je izvedena na jednom majmunu 1970. godine. Životinja je preživjela zahvat, ali više nije imala sposobnost da diše i kreće se jer kičmena moždina i tijelo nisu bili pravilno povezani. Pošto je tijelo odbacivalo novu glavu, majmun je uginuo nakon osam dana.
Doktor Kanavero nada se da će izvršiti zahvat 2017. godine.

CATEGORIES
TAGS
Podijelite ovoSviđa ti se post ? Zaprati nas na Facebooku!

COMMENTS