Tragovi na rukama otkrivaju skrivene bolesti

Svaki ožiljak i pjega imaju neku povijest, no pojave na rukama mogu ispričati i neku dublju priču. Gledajući dlanove i prste mogli biste otkriti rane znakove opasnih bolesti.
‘Nekad je bilo uobičajeno da liječnici pogledaju ruke kako bi uočili tragove važne za cjelokupno zdravlje’, kaže endokrinolog Kenneth Blanchard iz Newtona, Massachusetts. ‘Moramo se vratiti ovoj praksi jer nam ruke mogu ukazati na hormonalne promjene i otkriti kakve su funkcije štitnjače’, dodao je.
 
Sedam važnih simptoma koji se mogu naći na rukama
1. Crveni dlanovi
Crveni dlanovi bi mogli biti posljedica hvatanja teške lopte, rada u vrtu, ručnog pranja ili držanja vrućih predmeta. No, ako vam dlanovi ostanu crveni tijekom dužeg vremenskog razdoblja, to može biti znak bolesti jetre, osobito ciroze, ali i masne jetre. (Iznimka: ako ste trudni, crveni dlanovi su normalna pojava jer dolazi do povećanog protoka krvi, što uzrokuje crvenilo. Javljaju se u više od polovice žena.)
Zašto? Upala jetre postupno počinje utjecati na rad jetre, tako da ona više ne može djelotvorno uklanjati otrove iz tijela. Rezultat je višak hormona, što uzrokuje širenje krvnih žila u rukama i nogama.
Ukoliko imate i druge simptome bolesne jetre, koji uključuju oticanje nogu i trbuha, istaknute vene na trupu, povećan trbuh i umor, posjetite liječnika. Zatražite jetrene testove.
2. Duljina prstiju
Kod muškaraca je najčešće prstenjak duži od kažiprsta, dok je kod žena suprotno. Žene koje imaju ‘muški’ uzorak, tj. one kojima je prstenjak duži od kažiprsta, imaju dvostruko veće šanse dobiti osteoartritis, prema studiji objavljenoj u 2008. u časopisu Arthritis and Rheumatism. Studija je pokazala da je osteoartritis koljena češći kod muškaraca i žena s dužim prstenjakom, ali učinak je bio najizraženiji kod žena. Dulji je kažiprst s druge strane povezan s većim rizikom od raka dojke kod žena i s manjim rizikom od raka prostate kod muškaraca.
Zašto? Znanstvenici nisu sigurni, no vjeruju da je duljina prstiju povezana s izloženošću različitim količinama hormona testosterona i estrogena u maternici. Duži prstenjak pokazuje veću prenatalnu izloženost testosteronu, dok duži kažiprst ukazuju na veću izloženost estrogenu. Budući da je estrogen ‘gorivo’ za rak dojke, duži kažiprst je u korelaciji s većim rizikom od raka dojke. Kod muškaraca, više testosterona je povezano s većom učestalošću raka prostate. Što se tiče osteoartritisa, znanstvenici nemaju jasno objašnjenje, ali misle da to može imati veze s načinom na koji hormoni utječu na rani rast kostiju.
3. Otečeni prsti
Ako ste upravo izašli iz aviona ili autobusa, to je sasvim normalna reakcija na duže sjedenje. To može biti i posljedica vrućine, menstrualnog ciklusa ili prevelikog unosa soli. No, ako su vaši prsti debeli i kruti, a prsten vam ne odgovara i nakon što ste danima pili puno tekućine i smanjili unos soli, otečenost možda ukazuje na hipotireozu.
Zašto? Kad je aktivnost štitnjače slabija, ona proizvodi manje važnih hormona koji reguliraju metabolizam. A kad se metabolizam uspori, to obično rezultira debljanjem i nakupljanjem vode.
‘Jedan od prvih simptoma je višak vode u prstima’, kaže endokrinolog Kenneth Blanchard, koji je napisao knjigu What Your Doctor May Not Tell You About Hypothyroidism.
Što učiniti? Zatražite rutinske testove štitnjače.
4. Blijedi nokti
U normalnim okolnostima, ako blago stisnete nokat, krv se povlači i pojavi se bijela mrlja, no ružičasta boja se vraća vrlo brzo. U slučaju da vaši nokti ostaju bijeli i minutu nakon pritiska ili izgledaju blijedo cijelo vrijeme, to može biti znak anemije.
Zašto? Anemija ili nedostatak željeza dovodi do blijedih noktiju jer ne postoji dovoljno crvenih krvnih stanica koje kruže krvotokom. S vremenom, nedostatak željeza može dovesti do udubljenih noktiju.
Što učiniti? Nedostatak željeza može dovesti do umora, a u težim slučajevima i do srčanih problema. Liječnik vam može preporučiti unos hrane bogate željezom, kao što su crveno meso, špinat i drugo tamnozeleno povrće, te orašaste plodove. Ako vam liječnik preporuči tablete željeza, moguće probavne smetnje možete izbjeći tabletama koje sprečavaju zatvor. Istovremeno ne zaboravite na vitamin C jer on pomaže u apsorpciji željeza.
5. Sitne crvene pruge pod noktima
Izgledaju kao sićušne crvene ili smeđe krhotine pod noktima. To su područja krvarenja koja mogu signalizirati infekcije srca ili krvi.
Zašto? Ovo sitno krvarenje dogodi se kad maleni krvni ugrušci zakrče protok krvi u kapilare ispod noktiju (i na nogama). Oni se najčešće javljaju zbog infekcije srčanih zalisaka, tj. kod subakutnog bakterijskog endokarditisa. Ovo stanje se obično događa kod onih koji imaju šum na srcu ili druge komplikacije. Ako imate samo nekoliko crvenih mrlja ispod noktiju i nikad niste imali srčane probleme, ne paničarite – najvjerojatnije su se pojavile iz nekog drugog razloga, vjerojatno ozljede ruke.
Izmjerite temperaturu. Naime, bakterijski endokarditis obično je popraćen manjom groznicom. Ako nikad niste provjerili rad srca, ali ste zabrinuti zbog ovih simptoma, nazovite liječnika i dogovorite pregled. Međutim, ako vam srce dobro radi, uzrok pojave je vjerojatno neka infekcija, pričekajte malo da vidite hoće li se crvene mrlje povući same.
6. Debeli, zaobljenim vrhovi prstiju
Ovo može biti znak bolesti srca ili pluća. Možda ste primijetili i zaokruživanje noktiju, tako da se javlja krivulja prema dolje.
Zašto? Ako je cirkulacijski sustav srca ili pluća oslabljen, razina kisika u krvi će vjerojatno pasti. Tijekom vremena meko tkivo prsta, tj. jastučići rastu, tako da vrhovi prstiju (i krajevi) idu ‘trbuhom’ prema van.
Što učiniti? Ako vas muči i otežano disanje ili kronični kašalj, zamislite se malo. Ova se pojava javlja i kod bolesti aortnog zaliska, što može uzrokovati umor i bol u prsima. Zatražite pregled srca i pluća.
7. Plavi prsti
Sivo-plave ruke, trnci i gubitak osjeta mogu biti znak poremećaja cirkulacije, poznat kao Raynaudova bolest ili Raynaudov sindrom.
Zašto? Raynaudov sindrom uzrokuje nagle privremene grčeve u krvnim žilama i arterijama, a to smanjuje cirkulaciju. Simptomi uključuju hladne ruke i neosjetljive prste uz plavkastu boju. Pogađa između 5 i 10 posto ljudi. Raynaud je češći u žena nego muškaraca, a pogoršava se tijekom hladnog vremena.
Što učiniti? Izbjegavajte nagle promjene temperatura, kao što je uzimanje kockica leda iz zamrzivača. Nosite rukavice kad idete van po hladnom vremenu jer hladnoća je jedan od glavnih pokretača bolesti.
Važno je ne zanemariti simptome, jer s vremenom ovi napadi mogu ograničiti cirkulaciju i uzrokovati oštećenja tkiva. Izbacite pušenje i kofein, te stisnite krvne žile. Mogu pomoći aerobne vježbe jer ubrzavaju otkucaje srca, što će dovesti više krvi i u ruke.
Izvor : magazin.hr

CATEGORIES
Podijelite ovoSviđa ti se post ? Zaprati nas na Facebooku!

COMMENTS