Top biljke koje jačaju imunitet i pobjeđuju stres, umor te bolest

Top biljke koje jačaju imunitet i pobjeđuju stres, umor te bolest


Većina nas dobro zna da svakodnevni stres, anksioznost i manjak sna zbog problema s kojima se borimo relativno brzo mogu dovesti do povišene razine kortizola, odnosno poremećaja imunološkog sistema, što je prvi korak prema bolesti.
Anksioznost, autoimune bolesti, sindrom kroničnog umora, neravnoteža hormona, bolesti crijeva i štitnjače te neke vrste raka, samo su dio zdravstvenih problema koji se povezuju s dugotrajnim poremećajem imuniteta, pri čemu danas znamo da nije dovoljno samo liječiti simptome, već treba djelovati na organizam u cjelini.Ljudi pritom često posežu za različitim pripravcima, no sve je snažniji trend povratka prirodi i stoljetnim znanjima koja je prikupila drevna medicina, u kojoj adaptogeni imaju posebno mjesto, a mogu se kupiti u svim specijaliziranim trgovinama zdrave hrane.
Zapadna civilizacija je sve češće u potrazi za super-biljkama, jer je tempo ljudskog života postao prebrz. Čovjeku su potrebni novi pomagači za ubrzani tempo života. Priroda je iznjedrila i takve biljke. Riječ je o tzv. adaptogenima, što je vrlo korisna grupa biljaka, koja ima svoje mjestu u ljudskom životu,
Najpoznatija od adaptogena je rodiola, a u grupu adaptogenih spadaju i neke manje poznate biljke poput debelotikvine (Bryonia alba) ili mačje kandže (Uncaria tomentosa). Iako su znanstvena istraživanja tih biljaka malobrojna u odnosu na druge, tradicionalna društva u kojima se koristi dokazuju niz korisnih i pozitivnih adaptogenih svojstava,
Prijelaz s jeseni na zimu nosi svojevrsni stres zbog promjene temperature, vlage i općenito uvjeta u kojima čovjek živi.
– Zdrav čovjek može koristiti integralnu otopinu ili kapsule rodiole ili kapsule sa pulvisom 1-2 puta na dan, kroz period od dva mjeseca. Uz to, može mazati stopala eteričnim uljem čajevca prije spavanja, što dodatno podiže imunopotencijal tijela.
Ašvaganda (Withania somnifera) je odavno poznata u indijskoj ajurvedi kao tonik za organizam, te izuzetno ljekovita biljka sa širokim spektrom pozitivnih djelovanja na mnoge bolesti. Simbol je dugovječnosti i zaštite organizma, što se dokazalo kroz tisućljeća postojanja ajurvede kao načina liječenja. Izuzetna je kod prevencije psihofizičkih stresova, a djeluje i stimulativno i smirujuće.

CATEGORIES
Podijelite ovoSviđa ti se post ? Zaprati nas na Facebooku!

COMMENTS