Tonzilitis (infekcija krajnika)

Tonzilitis je infekcija krajnika. Krajnici su dvije male žlijezde koje se nalaze sa zadnje strane grla iza jezika. Funkcija ovih žlijezda nije u potpunosti razjašnjena, ali istraživanja ukazuju na to da krajnici pomažu u borbi protiv infekcija.

[hr]
Tonzilitis je infekcija krajnika. Krajnici su dvije male žlijezde koje se nalaze sa zadnje strane grla iza jezika. Funkcija ovih žlijezda nije u potpunosti razjašnjena, ali istraživanja ukazuju na to da krajnici pomažu u borbi protiv infekcija.
Glavni simptom tonzilitisa je upaljeno grlo. Može se javiti i nekoliko drugih simptoma kao što su kašalj, glavobolje i temperatura (vidjeti Simptomi za više informacija).
Tonzilitis može biti prouzrokovan virusom ili bakterijom, mada se u većini slučajeva radi o virusnoj infekciji. Period inkubacije (period od trenutka zaraze do pojave simptoma) je obično dva do četiri dana.
Tonzilitis se može prenijeti sa jedne osobe na drugu dodirom ruke (a zatim dodirom usta kontaminiranim rukama), udisanjem kapljica iz zraka kada osoba sa tonzilitisom kihne ili korištenjem pribora za jelo ili četkice za zube koji pripadaju inficiranoj osobi.

Ko je ugrožen?

Kod djece i adolescenata od 5-15 godina starosti je najveća vjerovatnoća da će dobiti tonzilitis, ali se on može javiti kod bilo koga.

Prognoza

Tonzilitis često prođe sam od sebe bez potrebe za liječenjem, ali u teškim i ponovljenim slučajevima krajnici se mogu odstraniti uobičajenim postupkom koji se zove tonzilektomija (vidjeti Liječenje za više informacija). Ponekad, ako se radi o bakterijskoj infekciji, mogu biti propisani antibiotici.

[hr]
Glavni simptom tonzilitisa je upaljeno grlo. Drugi česti simptomi su:

 • crveni i natečeni krajnici,
 • bolovi pri gutanju,
 • visoka temperatura (groznica) preko 38°C,
 • kašalj,
 • glavobolja,
 • umor,
 • bolovi u ušima ili vratu,
 • bijele gnojne tačke na krajnicima, i
 • natečeni limfni čvorovi (žlijezde) u vratu.

Rjeđi simptomi tonzilitisa mogu biti:

 • povraćanje,
 • opstipacija,
 • jezik prekriven bjelkastim slojem,
 • neugodan zadah, i
 • otežano otvaranje usta.

Mlađa djeca se takođe mogu žaliti na bolove u stomaku, koji mogu biti izazvani oticanjem limfnih čvorova u trbuhu.

Dodatni simptomi

Takođe se mogu javiti dodatni simptomi u zavisnosti da li je infekcija izazvana virusom ili bakterijom. Na primjer:

 • ako je tonzilitis izazvan virusom, kao što je virus gripe, možda ćete imati i druge simptome gripe kao što je curenje nosa i bolovi po tijelu, ili
 • ako je tonzilitis izazvan bakterijom, možda ćete imati osip na koži ili crvenilo u licu.

[hr]
Tonzilitis je najčešće izazvan virusom, ali takođe može biti izazvan bakterijom.

Virusni tonzilitis

Virusi koji izazivaju tonzilitis su često isti oni koji često napadaju respiratorni sistem (disajne organe). Tu spadaju virus gripe, virus parainfluenza ( koji izaziva laringitis i krup), adenovirus, enterovirus i rinovirus.
U rijetkim slučajevima, tonzilitis može izazvati virus Epstein-Barr, koji izaziva glandularnu groznicu. U tom slučaju ćete se vjerovatno osjećati jako bolesni. Možda će vam biti natečeni limfni čvorovi (žlijezde) po cijelom tijelu i uvećana slezena.

Bakterijski tonzilitis

Bakterijski tonzilitis može izazvati niz različitih bakterija, ali je obično u pitanju grupa A bakterije streptokok. U prošlosti, teške bakterijske infekcije, kao što su difterija ili šarlah, su izazivale tonzilitis, ali ovo je sada veoma rijetko zbog vakcinacije i poboljšanih terapija za ove bolesti.

[hr]
Obratite se porodičnom ljekaru ako mislite da imate tonzilitis. Vaš porodični ljekar će vam pregledati grlo i postaviće vam pitanja u vezi sa simptomima.
Na osnovu simptoma, izgleda vašeg grla i krajnika i prisustva natečenih žlijezda u vratu, porodični ljekar će moći uspostaviti dijagnozu tonzilitisa i odrediti da li se radi o virusnoj ili bakterijskoj infekciji.

Bris grla

Ponekad porodični ljekar uzme bris grla (štapićem koji liči na dugački štapić za uši) kako bi dobili uzorak sluzi sa krajnika. Uzorak se šalje u laboratoriju na analizu, a rezultati mogu biti gotovi za nekoliko dana.
Uzorci se uglavnom uzimaju kada pacijent spada u visokorizičnu grupu (npr. kada ima oslabljen imunitet) ili ako je prethodna terapija bila neuspješna. Bris grla se takođe može uzeti da bi se utvrdilo da li je tonzilitis izazvan bakterijom streptokok, ali često može biti teško ustanoviti da li je osoba nosilac infekcije ili je inficirana.

Nalaz krvi

U nekim slučajevima, vaš porodični ljekar će vam uraditi nalaz krvi kako bi se provjerila krvna slika ili kako bi se uradio test na glandularnu groznicu.

[hr]
Bilo da je tonzilitis izazvan virusom ili bakterijom, postoji velika vjerovatnoća da će vaš imunološki sistem pobijediti infekciju u roku od nekoliko dana. U međuvremenu, postoji niz stvari koje možete učiniti kako biste pomogli sebi ili svom djetetu.
Pobrinite se da unosite dovoljno hrane i pića, čak i ako vas boli kada gutate. Gladovanje i dehidracija mogu pogoršati simptome, kao što su glavobolja i umor.
Terapije, kao što su tablete protiv bolova i antibiotici (u slučaju bakterijskog tonzilitisa), mogu pomoći da se ublaže simptomi. Ako su simptomi naročito jaki i imate ponovljene epizode tonzilitisa, operacija je moguće rješenje.

Tablete protiv bolova, pastile i sprejevi za grlo

Možete uzeti paracetamol ili ibuprofen kako biste ublažili simptome kao što su bolovi, glavobolje i groznica.
Kada uzimate lijek, uvijek se pridržavajte uputstava na pakovanju kako biste bili sigurni da uzimate odgovarajuću dozu u odgovarajućim vremenskim intervalima.
Ne uzimajte ibuprofen ako imate istoriju čira na želucu, loše probave, astme ili bolesti bubrega. Ako ste trudni, ne uzimajte ibuprofen, a paracetamol samo prema uputstvima porodičnog ljekara ili babice. Djeca mlađa od 16 godina ne bi smjela uzimati aspirin.
Takođe postoje terapije koje se kupuju bez recepta a koje mogu ublažiti upaljeno grlo, kao što su pastile i oralni sprejevi. Nekim ljudima ispiranje grla blagim antiseptičkim rastvorom pomaže da ublaže upalu grla, iako su istraživanja u vezi sa njihovom djelotvornošću ograničena.

Antibiotici

Budući da je u većini slučajeva tonzilitis izazvan virusom, izostaje reakcija na antibiotike.
Antibiotici se mogu koristiti za liječenje bakterijskog tonzilitisa. Mogu se prepisati ako se tonzilitis vremenom pogorša ili ako duži period imate visoku temperaturu.
Istraživanja su pokazala da antibiotici mogu smanjiti trajanje bolesti za jedan dan. Takođe mogu smanjiti rizik od komplikacija, kao što je reumatska groznica, mada su komplikacije i pored toga rijetke.
Antibiotici ponekad izazivaju blaže nuspojave, kao što je uznemiren želudac, dijareja ili osip.

Operacija

Ako imate ponovljene epizode tonzilitisa (pet ili više epizoda godišnje) ili se radi o težem obliku koji ometa vaš svakodnevni život, vaš porodični ljekar može predložiti vađenje krajnika. To se radi hirurškim zahvatom koji se zove tonzilektomija.
Tonzilektomija je jedan od najčešćih većih zahvata koji se rade kod djece.
Kako se izvodi
Tonzilektomija se radi pod opštom anestezijom, što znači da ćete spavati tokom operacije. Usta će vam biti otvorena tako da hirurg može da vidi krajnike, neće se praviti rezovi na koži.
Hirurg će koristiti posebne makaze da odstrani krajnike, a zatim će zašiti ranu razgradivim koncima.
Operacija se može izvesti na više načina:

 • Operacija hladnim čelikom. To je najčešća metoda, kod koje se koristi hirurški skalpel da se izvade krajnici. Krvarenje se kontroliše pritiskanjem ili, povremeno, krvni sudovi se zatvore toplotom dobijenom dijatermijom (vidjeti dolje).
 • Dijatermija. Instrument koji se zove dijaterma (sonda koja proizvodi toplotu iz električne struje) se koristi da bi se uništilo tkivo koje okružuje krajnike i da bi se odstranili krajnici. Istovremeno, vrelina zatvara krvne sudove da bi se zaustavilo krvarenje.
 • Koblacija (ili hladna ablacija). Ova metoda se radi na sličan način kao dijatermija ali koristi nižu temperaturu (60°C). Smatra se manje bolnom od dijatermije.
 • Ultrazvuk, laseri i zamrzavanje se takođe koriste za vađenje krajnika, ali su to novije metode i još uvijek se ne koriste u tolikoj mjeri

Rizici
Povremeno može doći do krvarenja na mjestu rane, obično u prvih nekoliko dana nakon tonzilektomije. Obično se radi o manjem krvarenju, ali obratite se doktoru ako je krvarenje obilnije. Teže krvarenje nakon tonzilektomije nije uobičajeno.
Iako operacija može pomoći ljudima sa teškim ili ponovljenim tonzilitisom, vađenje krajnike ne garantuje da će biti spriječene infekcije grla u budućnosti. Možete razgovarati o rizicima i koristima od operacije sa svojim porodičnim ljekarom ili hirurgom.
Oporavak
Nakon vađenja krajnika, grlo djeluje bijelo. Ispod bijelog sloja se stvara nova sluznica grla. Kako grlo zarasta, bijeli sloj postepeno nestaje. To traje otprilike dvije sedmice.
U prosjeku, operacija hladnim čelikom ima najkraće vrijeme oporavka (između pet i sedam dana). Osjećaćete nelagodnost do dvije sedmice nakon operacije.
Djeca koja su imala tonzilektomiju ne treba da idu u školu dvije sedmcie. Razlog tome je da se smanji rizik od dobijanja infekcije od druge djece što bi im izazvalo dodatnu nelagodu.
Vjerovatno će vam biti teško gutati nakon tonzilektomije, ali je važno da jedete čvrstu hranu jer će to pomoći da grlo brže zacijeli. Pijte dosta tečnosti, ali izbjegavajte kiselkasta pića, kao što je sok od narandže, jer će vas peckati.
Važno je da redovno perete zube jer će to pomoći u borbi protiv infekcija u ustima.
Bolovi se postepeno pogoršavaju tokom prve sedmice nakon operacije, a zatim postepeno poboljšavaju tokom druge sedmice. Ušobolja je česta kod tonzilektomije i nema razloga za zabrinutost

[hr]

Komplikacije koje su posljedica tonzilitisa nisu uobičajene, ali neki od problema koji se mogu javiti su dolje navedeni.

 • Infekcija srednjeg uha (takođe se naziva otitis media) je nakupljanje sluzi u srednjem uhu, između ušnog bubnjića i unutrašnjeg uha. U većini slučajeva, infekcija prođe sama od sebe.
 • Peritonzilarni apsces je rijetka bolest koja se ponekad javi kada se infekcija proširi sa natečenih krajnika na okolno područje, izazivajući apsces (gnojni otok) u grlu. Apsces se može lako liječiti antibioticima, mada je nekada potrebna manja operacija da bi se drenirao gnoj.
 • Naticanje lica i vrata, iako je to rijetkost, može potencijalno blokirati disajne puteve i onemogućiti disanje. Hronični tonzilitis može izazvati opstruktivnu apneju za vrijeme spavanja, koja donekle sprečava dotok oksigena u mozak i može dovesti do poremećaja sna.
 • Trovanje krvi (septikemija) može nastati ako bakterije dospiju u krvotok i umnože se. Bakterije se mogu uništiti antibioticima.
 • Glomerulonefritis (veoma rijetko) je zapaljenje (oticanje) filtera u bubrezima, izazvano bakterijom streptokok.
 • Reumatska groznica je rijetka bolest koja izaziva rašireno zapaljene (otoke) po cijelom tijelu.
 • Lemierre sindrom je rijetka bolest kod koje se bakterije šire iz grla do glavnih vena u vratu. Male skupine bakterija mogu putovati kroz krvotok do pluća, zglobova i kostiju. Lemierre sindrom se može lako liječiti antibioticima, ali može biti fatalan ako se dijagnoza ne uspostavi brzo.

Reproduced with permission from NHS Choices (www.nhs.uk) © Crown Copyright 2011

CATEGORIES
Podijelite ovoSviđa ti se post ? Zaprati nas na Facebooku!