Tetanus

Tetanus je akutna infektivna bolest koju uzrokuje anaerobna bakterija Clostridium tetani. Bakterija koja izazva tetanus ne može se potpuno iskorijeniti iz okruženja, a najviše je prisutna u prašini i đubrivu.

[hr]
Tetanus je akutna infektivna bolest koju uzrokuje anaerobna bakterija Clostridium tetani.
Bakterija koja izazva tetanus ne može se potpuno iskorijeniti iz okruženja, a najviše je prisutna u prašini i đubrivu.
Period inkubacije (vrijeme od dobijanja infekcije do pojave prvih simptoma) je od 4 do 21 dan.
Tetanus se mora brzo liječiti, u suprotnom, ishod moze biti fatalan. Ova bolest se ne može prenijeti sa jedne osobe na drugu.

Tetanospazmin

Bakterije tetanusa u tijelo dospijevaju kroz ranu ili posjekotinu na koži. Nakon što dospiju u tijelo, bakterije se umnožavaju i oslobađaju otrov tetanospazmin koji izaziva tetanus.
Tetanospazmin se širi putem krvotoka, te blokira nerve kičmene moždine i mišiće.
Ovo izaziva grčenje mišića (nevoljne kontrakcije) i ukočenost tijela, naročito u predjelu vrata i vilice.
Broj oboljelih od tetanusa zadnjih godina drastično se smanjio zahvaljujući djelotvornoj vakcinaciji.
U Bosni i Hercegovini vakcina protiv tetanusa daje se u redovnom programu vakcinacije tokom djetinjstva. Vakcina podstiče tijelo na stvaranje antitijela koji štite od tetanospazmina.
Vakcinacija se sastoji iz pet doza vakcine koje pružaju zaštitu na nekoliko godina.
Poslije pete doze nije potrebna ponovna vakcinacija, osim u slučaju kada se sumnja na infekciju ili prilikom putovanja u slabo razvijene ili nerazvijene zemlje u kojima nije lako dobiti medicinsku pomoć.

Tetanus kod novorođenčadi

U nerazvijenim ili slabo razvijenim zemljama tetanus kod novorođenčadi još uvijek je česta pojava (infekcija se dobija presijecanjem pupčane vrpce nesterilisanom opremom).

[hr]
Simptomi tetanusa javljaju se deset dana nakon infekcije. Period inkubacije obično traje od 4 do 21 dan, a u nekim slučajevima može trajati jedan dan ili čak nekoliko mjeseci.

Ukočenost mišića i grčevi

Glavni simptom tetanusa je ukočenost mišića i mišićna rigidnost (krutost). Krutost se prvo javlja na mišićima lica (mišići za žvakanje) što otežava otvaranje usta.
Grčenje mišića zahvata mišiće grla i vrata, što otežava gutanje (disfagija). Ukoliko grč zahvati lice, dobija se utisak kao da se osoba stalno smije.
Ukočenost mišića vrata i grudnog koša, što je, takođe jedna od posljedica tetanusa, otežava disanje. Trbušni mišići, kao i mišići ruku i nogu, takođe mogu biti pogođeni grčevima.
U nekim slučajevima može doći i do grčenja leđnih mišića, što utiče na kičmu zbog čega dolazi do njene iskrivljenosti, najčešće kod djece.
Ostali simptomi:

 • visoka temperatura
 • znojenje
 • ubrzan rad srca
 • visok krvni pritisak

Kada je tetanus fatalan?

Ukoliko se ne liječi, tetanus može dovesti do smrtnog ishoda, najčešće kod novorođenčadi i starijih osoba.
Smrt može biti izazvana:

 • trovanjem krvi (sepsa)
 • gušenjem (asfiksija)
 • srčanim udarom
 • teškim oštećenjem bubrega

[hr]

Tetanus izaziva bakterija Clostridium tetani. Spore ove bakterije mogu dugo živjeti van tijela i široko su rasprostanjene u spoljašnjoj sredini. Obično se nalaze u đubretu životinja i kontaminiranom zemljištu.
Nakon ulaska u tijelo ove bakterije se razmnožavaju i oslobađaju ostrov tetanospazin. Ako tetanospazin dospije u krvotok širi se po cijelom tijelu i izaziva tetanus.
Tetanospazin blokira nervne signale koji se šalju iz mozga do kičmene moždine, a zatim i mišiće, što izaziva ukočenost i grčenje.

Posjekotine i rane

Najčešći način da bakterije tetanusa dospiju u tijelo su rane i posjekotine. Najefikasnija zaštita je temeljno čišćenje rana.
Osim posjekotina i rana, bakterije tetanusa u tijelo mogu dospjeti prilikom ujeda životinje, intravenskom upotrebom droga, pirsinga i tetovaža, obrezivanja.

Rizične grupe

U zavisnosti od toga gdje putujete možete zahtijevati određene doze vakcinacije. Ukoliko putujete u udaljena područja gdje medicinske usluge nisu lako dostupne, i ako je od posljednje vakcine prošlo više od deset godina, potrebno je da dobijete dodatnu dozu vakcine (čak i ako ste ranije dobili puni tretman od pet doza vakcina).
Ovo je mjera predostrožnosti u slučaju da ste skloni povredama (rane, posjekotine, opekotine).
Ostale ugrožene grupe su osobe skolne intravenskom ubrizgavanju droga, te ljudi čiji posao može da ih izloži tetanusu ( npr. radnici u laboratoriji).

[hr]
Posljednjih godina, zahvaljujući uspješnom programu vakcinacije, slučajevi obolijevanja od tetanusa su rijetki. Ipak, ukoliko se sumnja na tetanus, rano dijagnostikovanje bolesti od izuzetnog je značaja.
Dijagnostikovanje tetanusa je jednostavno, jer se simptomi (grčevi, ukočenost) lako prepoznaju.
Tetanus je teže dijagnostikovati kod osoba sklonih ubrizgavanju droge, jer oni, veoma često imaju i druge zdravstvene probleme. U tim slučajevima rade se analize krvi.

Kada potražiti savjet ljekara?

Ukoliko imate bilo koji od simptoma tetanusa obratite se ljekaru.
Ako putujete u udaljena područja, posavjetujte se sa svojim ljekarom o dodatnoj vakcinaciji.

[hr]

Ukoliko imate posjekotinu ili ranu, neophodno je da ona bude detaljno očišćena. Ako sumnjate na tetanus, odmah se obratite ljekaru.
Potencijalnim opasnostima od tetanusa ljekari smatraju:

 • rane koje zahtijevaju hiruršku intervenciju
 • rane ili posjekotine kod kojih je potrebno uklanjanje tkiva, pogotovo ako je došlo do kontakta sa zemljištem ili stajskim đubrivom
 • rane sa stranim tijelima
 • prelome izložene infekciji
 • rane i posjekotine kod pacijenata koji imaju sistemske sepse (pad krvnog pritiska isljed baketrijske infekcije)

Ukoliko rana ispunjava jedan od navedenih uslova, neophodno je odmah dati tetanus imunoglobin (TIG), bez obzira na to što je pacijent već vakcinisan.
U slučaju dodira sa kontaminiranim materijalom, TIG se daje kao mjera predostrožnosti.

Tetanus imunoglobin

Tetanus imunoglobin sadrži tijela koja ubijaju bakterije tetanusa. Daje se intravenski i predstavlja kratkoročnu zaštitu od tetanusa. U hitnim slučajevima, TIG se može dati trudnicama i dojiljama, a do sada nisu poznati rizici primjene TIG – a kod ove grupe žena.
Takođe, osobama čiji je imuni istem oslabljen (usljed hemoterapije, ili kod osoba zaraženih HIV -om) daje se tetanus imunoglobin, u situacijama kada je to potrebno.

Antibiotici

U liječenju tetanusa mogu se primjenjivati antibiotici (penicilin i metronidazol) koji sprečavaju razmnožavanje bakterije Clostridium tetani. U slučaju da je pacijent alergičan na ove antibiotike, kao zamjena koriste se tetraciklini.

Liječenje grčenja mišića

U liječenju grčeva mišića koriste se antikonvulzivi (sedativi), lijekovi za opuštanje mišića i neuromišićni blokatori.
Antikonvulzivi
Iz ove grupe lijekova, u liječenju grčeva najčešće se koristi Diazepam (Valium). Diazepam opušta mišiće, smanjuje anksioznost i djeluje kao sedativ.
Koristi se samo u izvanrednim situacijama, jer dugotrajna primjena može dovesti do zavisnosti.
Neželjena dejstva diazepama su pospanost i slabost u mišićima.
Prilikom upotrebe diazepama ne preporučuje se vožnja i konzumiranje alkohola koji može pogoršati neželjena dejstva. Diazepam se ne preporučuje trudnicama i dojiljama.
Fenobarbitol je drugo antikonvulzivno sredstvo koje se koristi u liječenju tetanusa. Produžava dejstvo diazepama i pomaže u liječenju grčenja mišića.
Neželjena dejstva fenobarbitola su pospanost, razdražljivost, depresija, nedostatak koncetracije, nestabilan hod, hiperaktivnost, halucinacije, promjene u krvnim ćelijama, nizak krvni pritisak.
Prilikom konzumiranja fenobarbitola treba izbjegavati vožnju i konzumiranje alkohola.
Usljed uzimanja fenobarbitola ne treba dojiti, a trudnice se moraju posavjetovati sa ljekarom oko uzimanja ovog lijeka.

Za opuštanje mišića

Baklofen (Lioresal) i Dantrolen (Datrium) su lijekovi koji se preporučuju za olakšavanje simptoma mišićne krutosti i grčenja mišića.
Baklofen
Baklofen djeluje tako što suzbija (kontroliše) nervne signale koji se šalju iz mozga do kičmene moždine.
Neželjena dejstva Baklofena su pospanost, glavobolja, konfuzija, promjene raspoloženja, nestabilan hod, halucinacije, nesanica, noćne more, smanjen krvni pritisak, poremećaji vida.
Prilikom uzimanja ovog lijeka izbjegavajte vožnju i konzumiranje alkohola. U slučaju trudnoće i dojenja posavjetujte se sa ljekarom oko uzimanja ovog lijeka.
Dantrolen
Dantrolen se preporučuje kod hroničnih (dugotrajnih) ukočenosti mišića. Djeluje tako što smanjuje količine kalcijuma u mišićnim ćelijama, a samim tim i osjetljivosti mišića na nervne signale.
Neželjeni efekti primjene Dantrolena su pospanost, vrtoglavica, glavobolja, umor, konfuzija, depresija, osip, gubitak apetita, dijareja, poteškoće sa disanjem, ubrzan rad srca, poremećaji govora.
Prilikom uzimanja ovog lijeka izbjegavati vožnju i konzumaciju alkohola. Ne preporučuje se trudnicama i dojiljama.

Neuromišićni blokatori

Neuromuskulatorni blokatori djeluju tako što blokiraju signale koji se prenose od nerava do mišićnih vlakana. Kao najčešći lijek iz ove grupe koristi se Vecuronium koji je efikasan za opuštanje mišića.

Hirurgija

U slučaju rana sa većim oštećenjem i kontaminacijom mišića, pribjegava se hirurškoj intervenciji (debridement) otklanjanja mrtvih tkiva i stranih materija, zemljišta ili đubriva.
Prilikom tetanusa ovim postupkom zaustavlja se širenje otrova tetanospazmina, što omogućava da rana nesmetano zaraste.

Ishrana

Prikom tetanusa dolazi do povećane mišićne aktivnosti zbog čega se pacijentu preporučuje visok unos kalorija (3,500 – 4000), kao i 150 g proteina dnevno.
Ako je gutanje otežano, tečnost se daje putem cjevčice koja je direktno povezana sa stomakom ili „kap po kap“ u venu.

[hr]

U slučaju tetanusa mogu da se jave sljedeće komplikacije:
Prelomi
Prilikom grčenja mišića može doći do preloma pršljenova ili drugih kostiju. Prelom kostiju može dovesti do stanja koje se zove myositis ossificans circumscripta kada se kosti počinju formirati u mekim tkivima, najščešće oko zglobova.
Infekcija donjeg respiratornog trakta
Usljed kašljanja i otežanog gutanja, pluća počinju udisati sekret ili sadržaj želuca što dovodi do infekcije donjeg respiratornog trakta.
Laringospazam
Laringospazam (koji obično traje od 30 – 60 sekundi) sprečava prolazak kiseonika do pluća, zbog čega je disanje otežano. U rijetkim slučajevima laringospazam može trajati duže pri čemu dolazi do gušenja (asfiksije).
Napadi
Napadi koji se javljaju u slučaju tetanusa slični su epileptičnim stanjima, a javljaju se u slučaju da se infekcija proširila na mozak.
Plućna embolija
Plućna embolija teško je stanje do koga dolazi nakon začepljenja krvnog suda u plućima, što otežava disanje i cirkulaciju. U ovim slučajevima neophodno je hitno dati anti – koagulans ili uraditi terapiju kiseonikom.
Akutna bubrežna insuficijencija
Grčenje mišića može prouzrokovati rabdomiolizu (uništenje skeletnih mišića) pri čemu mioglobin (mišićni protein) curi u mokraću. To dovodi do akutne bubrežne insuficijencije.

[hr]

Najbolji način sprečavanja tetanusa je vakcinacija koja se sastoji iz pet doza. Vakcina omogućava stvaranje antitijela protiv tetanospazmina.
U Bosni i Hercegovini vakcina protiv tetanusa dio je redovnog programa vakcinacije u djetinjstvu.
U slučaju da odrasla osoba nije sigurna da je dobila ovu vakcinu, treba se posavjetovati sa ljekarom o dodatnoj vakcinaciji.

Osnovna vakcinacija

Primarni tok vakcinacije protiv tetanusa sastoji se od tri doze vakcine, sa razmakom od mjesec dana između svake.

DTaP/IPV/Hib vakcina

Vakcina protiv tetanusa dio je kombinovane DTaP/IPV/Hib vakcine koja obezbjeđuje zaštitu od:

 • difterije (D)
 • tetanusa (T)
 • velikog kašlja(AP)
 • dječije paralize (IPV)
 • Hib (haemophilus influenzae tipa B)

Preporučljivo je da se ova vakcina daje bebama starosti od dva, tri i četiri mjeseca. Međutim, može se dati u bilo kojoj fazi od drugog mjeseca do desete godine starosti.
Prijevremeno rođene bebe takođe se vakcinišu prema odgovarajućim propisima vakcinacije.
Nema dokaza da prijevremeno rođene bebe imaju povećan rizik od neželjenih reakcija na vakcine.
Davanje vakcine treba prekinuti u slučaju da dijete ima anafilaktičku reakciju na prethodnu dozu, ili ako je osjetljivo na bilo koju komponentu vakcine (uključujući i neomicin, streptomicin i polimiksin B koji su prisutni u malim količinama).
Takođe, u slučaju visoke temperature ili groznice treba odložiti davanje vakcine.

Neželjeni efekti

U roku od 12 do 24 časova nakon primanja ove vakcine, vaše dijete može osjetiti blage nuspojave:

 • otok i crvenilo na mjestu inekcije
 • mali čvorić na mjestu inekcije koji može trajati nekoliko nedjelja
 • blago povišenu temperaturu
 • dijareju
 • nervozu

U veoma rijetkim slučajevima, u vremenu od 24 do 48 sati nakon vakcinacije, javljaju se ozbiljnije nuspojave:

 • veoma visoka temperatura, groznica
 • napadi
 • piskav krik

U slučaju nekog od ovih neželjenih efekata obratite se ljekaru. Ne odgađajte vakcinu, jer je veoma važno da se vaše dijete vakciniše u odgovarajućem uzrastu.

Sekundarna imunizacija

Prva dodatna doza
Prvu dodatnu dozu vakcine protiv tetanusa treba dati tri godine nakon osnovne vakcinacije (koju treba obaviti do 10 -te godine starosti).
Ukoliko je vaše dijete, primarnu vakcinu (tri doze vakcine) dobilo poslije desete godine starosti, dodatna doza vakcine (TD/IPV) daje se nakon pet godina.
Druga dodatna doza
Druga dodatna doza (TD/IPV) daje se deset godina nakon prve. Međutim, ukoliko su odlagane prethodne doze, ova druga može se dati u zakazano vrijeme, ali gledajući na to da je od prethodne (prve dodatne doze) prošlo najmanje pet godina. Druga dodatna doza posljednja je šansa za zaštitu od tetanusa.

Kada treba dati vakcinu?

TD/IPV (dodatna) vakcina preporučuje se za djecu uzrasta od 13 do 18 godine života. Ova vakcina pruža zaštitu od:

 • tetanusa (T)
 • difterije (D)
 • dječije paralize (IPV)

Poslije ove vakcine mogući su crvenili i otok na mjestu inekcije, te glavobolja, vrtoglavica, mučnina, povraćanje.
Neželjeni efekti nakon ove vekcine obično se javljaju u roku od 48 sati. Moguće su anafilaktičke reakcije na vakcinu, pri čemu se trebate obratiti ljekaru.
TD/IPV vakcinu ne treba davati u slučaju da dijete ima anafilaktičku reakciju na prethodnu dozu, ili ako je osjetljivo na bilo koju komponentu vakcine (uključujući i neomicin, streptomicin i polimiksin B koji su prisutni u malim količinama).

Reproduced with permission from NHS Choices (www.nhs.uk) © Crown Copyright 2011

CATEGORIES
Podijelite ovoSviđa ti se post ? Zaprati nas na Facebooku!

COMMENTS