Testovi na trudnoću


 

Testovi na trudnoću u vašem organizmu otkrivaju humani korionski gonadotropin (HKG) odnosno hormone trudnoće. Ovo je jedini načina da se trudoća otkrije kod kuće, a ovdje možete saznati kada se test treba uraditi i kako tumačiti njegove rezultate.
Ako ste u drugom stanju količina HKG-a prvih par dana i sedmica raste vrtogalvom brzinom, pa će tu promjenu kućni test na trudnoće otkriti u vašem urinu. Postoje simptomi po kojima možete pomisliti da ste trudni.
To su vrtogalvica, naticanje grudi, metalni okus u ustima, pospanost ili osjećaj kao da ćete svakog trenutka dobiti menstruaciju.
Ipak neke žene nemaju niti jedan od ovih simptoma. Većina “uradi sam” testova može da se uradi na prvi dan ili dan nakon menstruacije.
Ako niste sigurni kada bi trebala da bude vaš sljedeća menstruacija, uradite test bar 21 dan nakon nezaštićenog odnosa.

Test na trudnoću i kontracepcija

Uvijek uradite kućni test na trudnoću ako imate sumnje, bez obzira koji vid kontracepcije koristite.
Hormonska kontracepcija, kao što su kontracepscijske pilule ili injekcije, funkcionišu tako što mijenjau balans hormona u ženskom tijelu. Ipak, korištenje ovih sredstava neće uticati na rezultat testa. Tako da možete uraditi kućni test na trudnoću iako koristite kontracepcijske pilule jer one ne utiču na rezultat.
Većina testova dolaze u kutiji u kojoj se nalaze jedan ili dva štapića. Nakon što mokrite na štapić, rezultati se pojavljuju nakon nekoliko minuta, zavisno od vrste testa. U svakom slučaju uvijek pročitajte upustvo za upotrebu.

Test je negativan

Ako vam test na trudnoću bude negativan, a vi i dalje sumnjate da ste trudni, ponovite test nakon tri dana. Može se desiti da ste test uradili prerano.
Ako niste trudni i ne želite da ostanete u drugom stanju, ovo bi bilo idealno vrijeme da se više pozabavite odabirom kontracepcijskog sredestva.

Test je pozitivan

Ako je test pozitivan, trudni ste i pred vama je velika odluka. Možete zadržati bebu ali isto tako i abortirati.
Kada otkrijete da ste trudni, što prije posjetite ginekologa, kako bi vas on pregledao i uputio u dalje mogućnosti.
Ako se odlučite na abortus, poželjno je da postupak izvršite što prije. Takođe trebate porazgovarati sa bliskom osobom, članom porodice, prijateljima ili partnerom o svojoj odluci.
Ako se odlučite na rađanje dijeteta, vrijeme da se počnete brinuti o svom tijelu, a samim tim i budućem životu koji ćete donijeti na svijet.
 
Reproduced with permission from NHS Choices (www.nhs.uk) © Crown Copyright 2011

TAGS
Podijelite ovoSviđa ti se post ? Zaprati nas na Facebooku!