Testiranje raka prostate


 

Skrining (rano otkrivanje) raka prostate može smanjiti rizik umiranja od ove bolesti. Rezultati evropskih studija objavljeni u 2009, pokazali su da skrining raka prostate može smanjiti smrtnost od ove bolesti za 20 odsto.
Sve do nedavno, stručnjaci su vodili polemike oko svrsishodnosti  PSA (Prostata Specifični Antigen) testa, glavnog testa za rak prostate.
Test vam može spasiti život, ukoliko se njime otkriju rani znakovi karcinoma, ali pogrešna dijagnoza može uzrokovati nepotrebnu anksioznost i liječenje.
Nasumično evropsko istraživanje o skriningu raka prostate (ERSPC) započelo je u 1990. godine s namjerom da ocjeni prednosti PSA testa.
Istraživanje je provedeno na 182.000 muškaraca iz sedam zemalja, u dobi između 50 i 74 godine , koji su nasumično odabrani za PSA skrining.
ERSPC istraživanje daje prvi uvjerljivi dokaz da skrining može dovesti do smanjenja smrtnosti od raka prostate.

Pre- dijagnosticiranje

Ali skrining nije bez rizika. Istraživanje je otkrilo da je skrining bio povezan s visokim rizikom od „pre-dijagnosticiranja“ raka prostate.
Istraživanje je pokazalo da 48 muškaraca treba biti podvrgnuto liječenju. To pokazuje da je kroz istraživanje kod mnogih muškaraca dijagnosticiran karcinom prostate, a koji na drugi način ne bi bio dijagnosticiran i adekvatno tretiran.
Većina karcinoma prostate otkrivenih PSA testom su dobroćudni (benigni).
Razmatrajući da li trebaju ići na PSA test, muškarci trebaju donijeti odluku, na temelju svojih ličnih okolnosti, da li će im to dinijeti više štete nego koristi.
Pozitivna dijagnoza može dovesti do anksioznosti i često slijedi liječenje, praćeno rizicima po seksualnu funkciju, te funkciju mjehura i crijeva.
Crnci i osobe s porodičnom istorijom bolesti, u većem su riziku za nastanak karcinoma prostate i mogu imati više koristi od skrininga.
To je na neki način izbor stila života. Ako želite učiniti sve kako bi maksimalno povećali šanse da doživite pozne godine i spremni ste riskirati nuspojave liječenja, onda PSA test za vas ima smisla.
S druge strane, ako ste “zadovoljni i s mrvicama”, te želite očuvati normalnu seksualnu i mokraćnu funkciju, moguće je da se nećete odlučiti za test.

Unaprijeđivanje

Većina PSA-otkrivenih karcinoma prostate su dobroćudni.
Napredak se može postići unaprijeđivanjem metoda skrininga, a što bi trebalo omogućiti smanjenje rizika od pre-dijagnosticiranja i nepotrebnih biopsija.
PSA test treba razmotriti u kombinaciji s drugim pokazateljima, kao što su dob, etnička pripadnost i porodična anamneza, a kako bi se procijenio individualni rizika od raka prostate.
Osim toga, dijagnosticirani rak prostate, ne bi trebao automatski da vodi  liječenju.
Redovni pregledi i praćanje karcinoma kao i provjera njegove agresivnosti, poznati su kao aktivni nadzor, a mnoge muškarce mogu poštedjeti nepotrebnog liječenja.
 
Reproduced with permission from NHS Choices (www.nhs.uk) © Crown Copyright 2010

CATEGORIES
TAGS
Podijelite ovoSviđa ti se post ? Zaprati nas na Facebooku!

COMMENTS