Teški korisnici marihuane su podložni lažnim sjećanjima

Teški korisnici marihuane su podložni lažnim sjećanjima

Zbog činjenice da je marihuana jedna od najzastupljenijih rekreativnih supstanci, odmah nakon alkohola i duhana, naučnici sve češće analiziraju njen uticaj na ljudski organizam.


Veliki broj istraživanja fokusira se na sposobnost marihuane da utiče na ljudsku memoriju, a generalni konsenzus naučnika jeste da konzumiranje ove uglavnom ilegalne droge mijenja konfiguraciju naših sjećanja.
Novi rezultati posljednjeg istraživanja koje je provedeno na Univerzitetu u Barseloni, a potom objavljeno u magazinu “Molecular Psychiatry”, nagovještavaju kako marihuana može da poveća šanse za kreiranje tzv. lažnih sjećanja u mozgu korisnika.
Također, istraživanje je po ko zna koji put potvrdilo tezu da upotreba marihuane može dovesti do težeg procesuiranja već novih sjećanja.
Lažna sjećanja mogu biti benigna, kao što je uvjerenje da ste ostavili obuću ispred, umjesto iza vrata, ali mogu biti i zabrinjavajuća kao što je pojava memorije o zlostavljanju iako se ono nikada nije desilo.
Istraživanje je sprovedeno nad 16 korisnika marihuane koji istu upotrebljavaju na razne načine barem jednom dnevno u posljednje dvije godine. Naučnici su shvatili da korisnici marihuane imaju veće šanse da doslovno izmisle sjećanje u odnosu na grupu koja vrlo rijetko konzumira ovu laku drogu.
Kao test korištene su liste povezanih i nepovezanih riječi, a učesnicima je nakon uvida rečeno da pokušaju da se sjete cjelokupnog spiska. Korisnici marihuane češće su spominjali riječi koje, mada povezane sa postojećim, uopšte nisu bile na listi.

CATEGORIES
TAGS
Podijelite ovoSviđa ti se post ? Zaprati nas na Facebooku!