Tajna zdravog života

Tajna zdravog života

happiness
Ispravna prehrana, redovita tjelovježba i tehnike uz čiju pomoć prevladavamo stres glavna su sredstva za prirodno održavanje zdravlja. Osim toga, od velike će vam pomoći biti održavanje prijateljskih veza, uređenje vlastitog doma kao mjesta zdrava za život i izbjegavanje štetnih navika, kao što je pušenje.
Vodimo li na takav način računa o sebi, to će potaknuti našu mentalnu ravnotežu i pomoći nam u zaštiti svakoga dijela u našem tijelu, od žila do živaca, od crijeva do hormonalnih žlijezda. Time ćemo isto tako ojačati imunološki sistem, štiteći ga od infekcija, alergija pa čak i raka.
Jedite dobro, osjećajte se dobro
Hrana koju jedete izvor je energije koja vam je potrebna da biste svakoj stanici u svojem tijelu priskrbili gorivo za rad, a isto tako i sastojke nužne za tjelesni rast i obnovu, a usto i osposobljava tijelo za proizvodnju raznovrsnih tvari, poput hormona, enzima i neurotransmitera, koje su bitne za njegovo normalno funkcioniranje.
Shvaćanja o hrani promijenila su se tokom posljednih godina. Ne tako davno, široko je bilo rasprostranjeno mišljenje da izbjegavanje pojedinih namirnica kao što su masnoće, znači zdravu prehranu.
Premda se smanjenje pretjeranog unosa masnoća još smatra važnim, sada se jači naglasak stavlja na prehranu koja podrazumijeva dobru međusobnu uravnoteženost namirnica bogatih hranjivim tvarima.
Kada kupujete namirnice, uvijek mislite na to koje su od njih za vas najzdravije. Na primjer, umjesto crvenog mesa, radije odaberite perad i ribu, jer crveno meso sadrži više zasićenih masnoća. Isto tako, umjesto maslaca ili nekih drugih krutih masti koje sadrže zasićene masnoće, radije odaberite hladno tiješteno ulje koje sadrži blagotvorne jednakostruko nezasićene i višestruko nezasićene masnoće.
Kad god je to moguće, odlučite se za mliječne proizvode s niskim postotkom masnoće. Ako ih možete nabaviti, kupujte organske namirnice, to jest hranu uzgojenu bez pesticida, antibiotika ili hormona za poticanje rasta. Takve se namirnice proizvode na način koji potiče zdrav razvoj i rast, te otpornost na razne bolesti. Iz hrane izvucite najveću moguću korist tako što ćete upotrebljavati velike količine što je moguće manje prerađenih namirnica, kao što su integralne žitarice, svježe voće i povrće.
Sačuvajte hranjivu vrijednost svježih namirnica tako što ćete ih pripremati neposredno prije obroka. Pri uporabi organskih namirnica, voće i povrće uglavnom valja što manje guliti. No ako jedete neorganske proizvode, ne zaboravite da bilo kakvi tragovi insekticida, fungicida ili herbicida najčešće zaostaju u kori ili vanjskim listovima.
Hranu pažljivo operite. Voće i povrće kuhajte kratko da biste sačuvali vitamine i minerale. Pržite li hranu, pržite je kratko i svaki put upotrijebite novo ulje.

CATEGORIES
Podijelite ovoSviđa ti se post ? Zaprati nas na Facebooku!