Tableta koja spašava od smrti bolesti krvožilnog sistema

Tableta koja spašava od smrti bolesti krvožilnog sistema


Ljudi sa šećernom bolešću nekoliko puta su skloniji razvoju krvožilnih bolesti i razvijaju ih brže nego osobe bez šećerne bolesti.Međutim, krvne žile ne oštećuju samo povišene vrijednosti šećera u krvi nego i brojni drugi čimbenici; povišeni arterijski pritisak  i povišene masnoće u krvi,  tvrde ljekari. Šećerna bolest također povećava rizik od moždanog udara, te rizik za razvoj dijabetičkog stopala i amputaciju noge.
– Uz to, bolest se često otkrije u trenutku kad je već napredovala i razvile su se komplikacije. Nerijetko osoba bude hospitalizirana zbog srčanog infarkta ili moždanog udara i tada se postavi dijagnoza šećerne bolesti koja je tinjala od ranije, dodaje naš sugovornik. Zbog toga je izuzetno važno to da danas postoje lijekovi koji smanjuju rizik od smrtnosti uzrokovane kardiovaskularnim bolestima. 
Prije dvije godine objavljeni su rezultati EMPA-REG studije koja je pokazala da primjena 1 tablete lijeka empagliflozin dnevno može smanjiti rizik od smrtnosti uzrokovane kardiovaskularnom bolešću za 38%, a ukupne smrtnosti za 32% u odnosu na skupinu liječenu placebom.
Godinu dana kasnije objavljena je studija LEADER koja je pokazala da primjena jedne injekcije liraglutida dnevno smanjuje pojavnost kardiovaskularne smrtnosti, srčanog infarkta i moždanog udara za 13% u odnosu na skupinu liječenu placebom, te manju kardiovaskularnu smrtnost za 22% te smanjenje ukupne smrtnosti za 15%.
Važno je napomenuti da su u oba ispitivanja bili uključeni ispitanici sa šećernom bolešću i visokim kardiovaskularnim rizikom koji su primali standardnu terapiju za šećernu bolest, uz dodatak navedenih lijekova ili placebo.
Nedavno su, dodaje, objavljeni rezultati CANVAS studije koja je također pokazala smanjenje velikih kardiovaskularnih događaja u osoba koje su primale jednu tabletu kanagliflozina dnevno odnosu na skupinu liječenu placebo.
– Navedene studije su značajno promijenile način razmišljanja u pristupu osobama sa šećernom bolešću. Sve je izglednije da budućnost liječenja šećerne bolesti neće više biti toliko usmjerena na regulaciju vrijednosti šećera u krvi. Postoje mnoge teorije zašto navedeni lijekovi smanjuju rizik od kardiovaskularne smrtnosti.
Zanimljivo je primijetiti da svi navedeni lijekovi uz utjecaj na smanjenje glukoze u plazmi imaju dodatni učinak na redukciju tjelesne mase i smanjenje arterijskog tlaka. Iako se time ne može u potpunosti objasniti njihov utjecaj na smanjenje smrtnosti, ne treba zanemariti te dodatne učinke ovih lijekova.
S druge strane, svi ti lijekovi imaju mali rizik od hipoglikemije i to ako se uzimaju s lijekovima koji mogu izazvati hipoglikemiju. A upravo je hipoglikemija jedna od najznačajnijih prepreka dobroj regulaciji šećerne bolesti, jer se hipoglikemije boje i osobe oboljele od šećerne bolesti i liječnici koji ih liječe.

CATEGORIES
Podijelite ovoSviđa ti se post ? Zaprati nas na Facebooku!