Svjetski dana reumatoidnog artritisa

Svjetski dana reumatoidnog artritisa

otokl
Reumatoidni artritis je onesposobljavajuća autoimuna bolest koja uzrokuje upalu (oticanje) i bol u zglobovima, tkivima oko zglobova i drugih organa u ljudskom tijelu. Reumatoidni artritis obično prvo utječe na zglobove u rukama i nogama, ali bilo koji zglob može biti zahvaćen. Pacijenti s reumatoidnim artritisom često imaju ukočene zglobove i općenito se osjećaju loše i umorno. Dakle, simptomi RA su jutarnja ukočenost,oticanje jednog ili više zglobova,opšta slabost,nedostatak energije,umor,gubitak tjelesne težine i bol u i oko zglobova. Žene obolijevaju tri puta češće nego muškarci.
Predpostavlja se da u BiH od reumatoidnog artritisa boluje oko 50 000 ljudi,od toga oko 10.000 oboljelih od težih formi RA.Na Tuzlanskom kantonu od RA se liječi oko 17.000 oboljelih svih životnih dobi,a najviše u dobi od 20 do 40 godina.Od teške forme boluje 20% oboljelih.Od artritisa boluju i djeca predškolskog i školskog uzrasta i većinom radno sposobni ljudi. Rano otkrivanje bolesti i pravovremeno uključivanje terapije znatno utiče na razvoj i tok bolesti.
Udruženje oboljelih od reumatskih bolesti SNAGA TK osnovano je 2013. godine sa ciljem podizanja svijesti i iznošenja u javnost problema sa kojima se suočavaju oboljeli od reumatskih bolesti i njihove porodice. Oboljeli od reumatskih bolesti su prepušteni sami sebi i najveće teret su sebi i svojim porodicama. O problemima i životu oboljelih od RA se u javnosti malo zna. Samim tim su marginalizirana kategorija ljudi,diskriminirana od države,uglavnom troškove liječanja snose sami,osjećaju se napušteno od strane države što dodatno pogoršava njihovo zdravstveno stanje.Konvencionalna terapija za RA se ne nalazi na listama lijekova koji se finasiraju iz zdravstvenih fondova (metrotreksat-bazični lijek koji se koristi u kombinaciji sa svim drugim lijekovima,leflunomid,biološka terapija). Stavljeni smo u diskriminirajući položaj u odnosu na onkološke i gastroenterološke pacijente koji biološku terapiju imaju na listi skupih lijakova koja se finansira iz Fonda solidarnosti FBiH. U Republici Srpskoj biološka terapija je uvrštena na listu lijekova za nemaligne bolesti koja se finansira iz Fonda zdravstvenog osiguranja RS.
Zbog progresije bolesti i nedostupne terapije oboljeli su na čestom odusutvu sa radnog mjesta,samim tim su i radno sposobni članovi porodice primorani izostajati s posla da bi brinuli o oboljelima koji u fazi progresije bolesti nisu u stanju uraditi ni osnovne životne potrebe,kao ni ustati iz kreveta.  Osnovna medikamentozna terapija za liječenje RA koša za mjesec dana od 250 do 400 KM. Biološka terapija košta od 16 000 do 30 000 KM za godinu dana. Oboljeli nisu u mogućnosti da se liječe jer nemaju sredstava za lijekove,a fondovi zdravstvenog osiguranja ne snose troškove istog!
U liječenje nastalih posljedica ne adekvatnog liječanja se ulaže mnogo nepotrebnih sredstava, Jedini pravi način za dugoročno riješavanje problema sa kojima su suočeni oboljeli od RA i problema koje ima država sa oboljelim jeste rana dijagnoza bolesti i potrebna terapija u pravo vrijeme!
Ne adekvatno liječeni pacijenti oboljeli od RA su vrlo brzo osobe s invaliditetom. Kao takve mnogo više koštaju državu od iznosa koji se izdvaja za liječenje po Evropskim smjernicama po kojima se liječe oboljeli od RA u cjelom svijetu kao i zemljama u našem okruženju.  Prošle godine smo uspjeli pomoći osnivanje istog ovakvog udruženja na državnom nivou sa kojim ćemo zajedno obilježiti 12 oktobar”Svjetski dan borbe protiv reumatoidnog artitisa”.
Obilježavanjem dana borbe protiv RA oboljeli od RA,, kao i drugi skromnim druženjem će obilježiti ovaj za nas važan datum. Poruka koju žele poslati sa ovog mjesta,na ovaj dan jeste dajmo svi svoj doprinos za ŽIVOT BEZ TJELESNIH OŠTEĆENJA!

CATEGORIES
Podijelite ovoSviđa ti se post ? Zaprati nas na Facebooku!

COMMENTS