Svjetski dan zdravlja: „Pobijedimo dijabetes“

Svjetski dan zdravlja: „Pobijedimo dijabetes“

slika135
Prva Svjetska zdravstvena skupština koju je organizirala Svjetska zdravstvena organizacija održana je 1948. godine. Odlukom skupštine 7. aprila određen je za Svjetski dan zdravlja i počeo se slaviti od 1950. godine.
Ovaj dan se obilježava kako bi se izgradila svijest o određenoj temi koja je vezana za zdravlje čime bi se skrenula pažnja na prioritetna područja koje su briga Svjetske zdravstvene organizacije. Aktivnosti vezane za tu određenu temu, kao i sredstva potrebna za njih, ne smiju se odnositi samo na dan 7. april, već bi se o njima trebalo voditi računa tokom cijele godine
Tema pod kojom se ove godine obilježava Svejtski dan zdravlja je dijabetes, uz slogan „Pobijedimo dijabetes“.
Crveni križ/krst grada Tuzla je u povodu obilježavanja Svjetskog dana zdravlja u saradnji sa Zavodom za javno zdravstvo Tuzlanskog kantona  realizovao slijedeće aktivnosti:

  • Mjerenje krvnog pritiska i šećera u krvi građanima na Trgu Slobode,
  • Distribucija informativnih letaka o aktivnostima Crvenog križa, Centra za njegu i pomoć u kući i Zavoda za javno zdravstvo Tuzlanskog kantona.
  • Volonteri Crvenog križa ćsu prikupljatli novčane priloge za održivost Centra za njegu i pomoć u kući, koji već treću godinu za redom uspješno funkcioniše pri Crvenom križu grada Tuzla.
  • Podjela igračaka djeci (volonteri)

Neka svaki vaš dan bude posvećen zdravlju….

Podijelite ovoSviđa ti se post ? Zaprati nas na Facebooku!

COMMENTS