Svjetski dan srca "Znanje je moć – čuvaj svoje srce".

Svjetski dan srca "Znanje je moć – čuvaj svoje srce".

srce_2-875x480
Mislite da je normalan pritisak 120/80? E, pa u velikoj ste ZABLUDI
Uvriježeno mišljenje da je normalan krvni pritisak 120 sa 80, i da su sve vrijednosti iznad toga poziv za hitan odlazak kod kardiologa – više ne važi. Evropsko kardiološko udruženje izdalo je nova uputstva, po kojima je normalan pritisak onaj do 140 sistolni (gornji broj u mierenju krvnog pritiska) i 90 dijastolni (donji broj)
Od visokog pritiska u svijetu boluje svaki peti, a u našoj zemlji svaki drugi građanin. Ova bolest koja se nekada smatrala bolešću starih, danas je sve prisutnija u drugoj i trećoj deceniji života.
Osoba koja ima visok krvni pritisak najčešće nema simptome, pa je to razlog zbog čega se arterijska hipertenzija naziva i tihim ubicom. Neke osobe imaju nespecifične simptome, pa se žale na glavobolju, svjetlucanje pred očima, zujanje u ušima, vrtoglavicu, nestabilnost pri hodu i osjećaj pritiska u grudima. To je razlog zašto ova bolest dugo ostaje skrivena ili se otkrije slučajnim mjerenjem, najčešće posle komplikacija. Hipertenzija oštećuje krvne sudove, a prvo utiče na oštećenje srčanog mišića.
Parola ovogodišnjeg Svjetskog dana srca, koji se održava 29. septembra, jeste “Znanje je moć – čuvaj svoje srce”.

CATEGORIES
Podijelite ovoSviđa ti se post ? Zaprati nas na Facebooku!