Svjetski dan osoba sa Down sindromom

Svjetski dan osoba sa Down sindromom

Prvim danom proljeća obilježava se Međunarodni dan Down sindroma. Ujedinjeni narodi su donijeli Odluku 10. novembra 2011. da će se 21. Mart obilježavati kao Međunarodni dan Down sindroma.

2014_03_21_sdown


Taj dan je posvećen svim osobama koje imaju Down sindrom, ali i svima onima koji su njihovi zagovornici. Naime, na 21 paru hromosoma osobe sa Down sindromom imaju 3 hromosoma (uobičajeno je 2), stoga je i samo datum znakovit.
Down sindrom je najčešći genetski poremećaj te se na 700 djece rodi jedno dijete sa Down sindromom. No, bez obzira na njihove poteškoće njihov je doprinos nezanemariv.
Svake se godine širom svijeta obilježava ovaj dan kako bismo pružili podršku, te dali priliku Downovcima da postanu ravnopravni članovi naših zajednica te im pridonesu na svoj način.
I ove ćemo godine u našem gradu obilježiti ovaj dan, na jedan zanimljiv način. Udruženje građana “Korak po korak” Tuzla će ove godine obilježiti ovaj značajan datum na tuzlanskom korzo-u. Mladi sa poteškoćama, među njima i mladi sa Down Sy, izradili su crteže šarenih čarapica, koje će u subotu dijeliti građanima, s ciljem širenja svijesti o značaju ovog datuma.
Ovo je prilika i promovisanja mogućnosti osoba sa Down Sy. Stoga ćemo organizovati prodaju palačinaka i cegera koje su izradili korisnici Udruženja.
Mladi sa poteškoćama u okviru projekta “Cegeri dobrog srca” na radionicama kroje, šiju i ručno boje cegere od ekološki prihvatljivog materijala. Projekat se realizuje kao dio aktivnosti IN Projekta koji finansira EU.
Očekujemo vas u subotu od 12:00, naravno, u šarenim čarapama.

CATEGORIES
TAGS
Podijelite ovoSviđa ti se post ? Zaprati nas na Facebooku!