Svi "darovi "menopauze

Svi "darovi "menopauze


Uobičajeno shvaćanje menopauze kao zastrašujuće promjene daleko je od mogućnosti koje ta faza može pružiti ženi. Razumijevanje mudrosti menopauze dostupno je svakoj ženi. Ako žena sluša unutarnji glas i spontano izražava svoje porive, u vrijeme promjene doživjet će obnovu na svim razinama. Ako to nije tako, ona se udaljava od sebe, a s time i od mudrosti sadržane u osnovi svoje prirode, ističe Jelena Takač, dipl. andragoginja i defektologinja.
Zanimljivo je što u društvima u kojima ne postoje negativne predodžbe o menopauzi, žene uopće nemaju negativne simptome u tom razdoblju. Menopauza je preobrazba. U kojem će pravcu ta preobrazba ići u velikoj mjeri ovisi i o stavovima društva u kojem ona živi. Većina žena svoj identitet gradi na temelju kvalitete odnosa s drugima. To vrijedi i za žene koje su ostvarile sjajnu karijeru i za one koje su odlučile ne udavati se
Za razliku od žena, muškarci grade svoj identitet na vrijednostima koje su vezane uz posao, dohodak i javna priznanja. Kod oba spola ta se karakteristika mijenja u srednjim godinama. Promjena koja nastaje kad pažnju s drugih počnete usmjeravati na sebe i osobne potrebe može biti oslobađajuća, ali i duboko uznemiriti. Narodna izreka kaže kako je najteže izgubiti ono što nikada uistinu nismo imale. Sve do srednjih godina energija žene je usmjerena na brigu o drugima. Dijelom je na to potiču hormoni koji podržavaju menstrualni ciklus.
Ženu ne može ništa dublje pogoditi, ni fizički ni psihički, od onoga što doživljava kroz odnose s bliskim ljudima. Preobrazba u srednjoj životnoj dobi mnogo je više od promjene u hormonalnoj slici, ona se odražava na sve aspekte života žene. Dovodi do promjene u načinu razmišljanja, bolje koncentracije te jačanja intuicije. Darovi menopauze donose i spontano iscjeljenje tijela i srca.U srednjim godinama žena mijenja stavove prema drugima. Ljudi koji su bili središte životnog smisla, oslonac i ispunjenje, najednom gube svoj sjaj. Žena ih počinje sagledavati iz drugog ugla. Česte su promjene bračnog partnera, izlazak iz starog kruga prijatelja, promjene vezane uz posao ili uz odnos prema djeci ili roditeljima.
Prema psihološkim studijama, proces promjene može biti blagoslov ako je žena spremna sebe vidjeti na novi način. Većina žena je sklona sebe doživjeti kao žrtvu nekog ili nečeg izvan nje same. Žena u ulozi žrtve lakše zadobiva suosjećanje i zauzima visoko moralno stajalište o sebi.
Kako nam je svima potrebno suosjećanje i pozitivna slika o sebi, tako se uloga žrtve može činiti najlakšim putem da to i dobijemo. Takav izbor može kratkoročno zadovoljiti psihološke potrebe, no loše je što to ženu lišava njene moći da utječe na svoj život. Prestati biti žrtvom, znači preuzeti odgovornost za vlastiti život.

CATEGORIES
Podijelite ovoSviđa ti se post ? Zaprati nas na Facebooku!

COMMENTS