Sve što žena treba da zna o gljivičnim infekcijama

Sve što žena treba da zna o gljivičnim infekcijama

Čak i da nikada niste imali gljivične infekcije, velika je vjerovatnoća da ćete ih dobiti.

vagina

Tri od četiri žene ih prožive bar jednom u životu, a svaka druga ima slične muke češće. To ništa nije čudno jer je koža prirodno stanište gljivica, pogotovo oko vagine. Kada nešto poremeti prirodnu ravnotežu zdravih bakterija oko vagine, gljivice se razmnožavaju gotovo nekontrolisano. Simptomi koji se potom javljaju su svrab i peckanje. Neke činjenice osnovne o ovim infekcijama nisu poznate svim ženama, čak i onima koje su takvu muku već osjetile.
Simptomi drugih oboljenja mogu biti isti kao i kod gljivičnih infekcija
Ako osjetite peckanje, svrab, bol tokom seksa, ali i gusti beli sekret bez mirisa u vagini, moguće je da niste zadobili gljivičnu infekciju. Mnoge žene koje misle da pate od toga, zapravo imaju bakterijsku vaginozu ili, ako osjećaju bol i peckanje tokom mokrenja, infekciju urinarnog trakta. Zbog toga što je teško razlikovati simptome, jako je važno potražiti mišljenje stručnjaka.
Obavezno posjećujte ljekara – pogotovo ako vam je prvi put
To što znate koji su simptomi gljivičnih infekcija ne mora da znači da ste profesionalac. Važno je to znati jer je lako kupiti preparate za njihovo tretiranje, ali to nije uvijek pametno rješenje. Loš tretman može da izazove još intezivnije upale urinarnog trakta. Doktor je taj koji će vam odrediti koji su vam lijekovi potrebni – da li oni koji se upotrebljavaju oralno ili su dovoljne kreme koje smanjuju upale.
Proizvodi za prevenciju vam nisu potrebni
Ginekolozi govore kako vaša vagina sama radi proces čišćenja. Zato gelovi, parfemi i slični proizvodi nisu potrebni. I ne samo što vam nisu potrebni, nego su loši. Oni kvare ravnotežu zdravih bakterija i vagina je tako podložnija uticaju gljivica, piše britanski “Time”.
Šta činiti ako se to desi posle seksa
Gljivične infekcije, tehnički gledano, ne prenose se seksualnim putem. Međutim, seks može narušiti balans zdravih bakterija. U svakom slučaju, dobro je posjetiti ginekologa ako nakon seksa sa nekim primijetite gljivice – da biste tako isključili partnera koji je potencijalni prenosnik.
Istina o vlažnim kupaćim kostimima
Vjerovatno ste čuli priču da vlažni kupaći kostimi izazivaju pravu katastrofu. Doktori često savjetuju da je dobro promijeniti vlažne kupaće ili znojavu odjeću nakon vježbanja jer se gljivice razmnožavaju u toplim uslovima. I to je istina. Međutim, to prevashodno važi za žene koje su već bolovale od sličnih infekcija, a ne za čitavu populaciju. Dakle, ako često imate problem s gljivicama – klonite se mokrih kupaćih. U suprotnom, vjerovatno je sve u redu.
Pilule za kontracepciju mogu da vas učine osjetljivijim
Faktore rizika nosi sve što mjienja nivo hormona, poput pilula za kontracepciju, ali i previše stresa, uzimanje antibiotika, povišen nivo šećera u krvi… Ako spadate u neku od ovih kategorija, posavjetujte se sa ljekarom da napravite strategiju za ubijanje gljivica.
Izvor: Life Content

CATEGORIES
TAGS
Podijelite ovoSviđa ti se post ? Zaprati nas na Facebooku!