Sve što trebamo znati o raku dojke

Sve što trebamo znati o raku dojke

zena
U oktobru, mjesecu borbe protiv raka dojke, podsjećamo vas na osnovne informacije koje je potrebno znati o ovoj zloćudnoj bolesti protiv koje se možemo zaštiti jedino pravovremenom prevencijom
Kako se medicina već duže vrijeme posvećuje otkrivanju lijeka protiv raka dojke, svakim novim revolucionarnim otkrićem sve je manje žena u životnoj opasnosti zbog ove zloćudne bolesti.
No, rak dojke još uvijek je na prvom mjestu za žene fatalnih zloćudnih bolesti, tako da se broj oboljelih popeo na milion žena godišnje.
Jedini način ozdravljenja u slučaju raka dojke njegovo je rano otkrivanje. Prepozna li se u početnoj fazi potpuni oporavak je gotovo siguran. Kako bi se dijagnosticirale nekakve nepravilnosti na dojci u obliku kvržica potrebno je redovito vršiti samopreglede.
Samopreglede je najbolje raditi jedanput mjesečno, sedam dana nakon završetka ciklusa kada su dojke najmanje osjetljive i najmanje bolne. Napipate li kvržicu, ne oklijevajte. Odmah se obratite ljekaru koji će vas uputiti na pretragu ultrazvukom (ukoliko ste mlađi od 40) ili mamografiju (za starije od 40 godina). Ako se nalaz mamografije pokaže zabrinjavajući slijedi biopsija, analiza tkiva, kojom se pouzdano utvrđuje je li ono maligno. Nakon biospije gotovo 80 posto kvržica pokaže se benignima.
Faktori rizika
Pravi uzrok pojavljivanja raka dojke nije poznat, ali postoje faktori koji povećavaju mogućnost razboljevanja.

CATEGORIES
Podijelite ovoSviđa ti se post ? Zaprati nas na Facebooku!