Sve o astmi


 

Naučnici i medicinski stručnjaci ni dan danas nisu sigurni šta izaziva astmu. Ono što se zna jeste da imate veće šanse da obolite ukoliko vam je neko u porodici bolovao od astme, ekcema ili nekog oblika alergije.

Šanse da dobijete astmu su vam udvostručene ukoliko vam je jedan od roditelja imao astmu.
Istraživanja su pokazala da pušenje tokom trudnoće znatno povećava rizik da vaše dijete oboli od astme. Djeca čiji su roditelji pušači takođe imaju veće šanse da dobiju astmu.

Pušenje i astma

Kada osoba sa astmom dođe u kontakt sa aktivatorom dolazi do iritacije. Mišići se zgrče, disajni putevi sužavaju, a sluzokoža disajnih puteva se upali i otekne.
Najčešći simptomi su šum u grudima, glasno disanje, stezanje u grudima, nedostatak vazduha. Takođe je moguća i pojava kašlja, naročito noću,  dosta češće kod djece nego kod odraslih.
Dječaci mlađi od dvije godine su podložniji astmi jer su njihovi disajni putevi uži dok su mladi. U većini slučajeva dječaci prerastu ovu pojavu. Kod djevojaka astma se češće razvija nakon puberteta.
Neka istraživanja su pokazala i da gojaznost utiče na razvoj astme. Nekim osobama simptomi su se poboljšali nakon što su smršali.
Pušenje takođe ima veliki uticaj. Roditelji koji puše negativno utiču na razvoj pluća svoje djece što dovodi do iritacije disajnih puteva. Osobama sa astmom preporučuje se da ne puše.
Ako već bolujete od astme visok nivo zagađenosti vazduha, ili pušenje mogu je pogoršati, ali ne postoje dokazi da ove pojave mogu izazvati astmu ako je nemate.

Liječenje

Kako da pomognete sami sebi
Ukoliko postoje stvari koje aktiviraju vašu astmu, kao što su grinje na primjer, trudite se da minimalizujete izlaganje tim stvarima. Stavljajte prekrivače na madrace, koristite vlažne krpe kad brišete prašinu, i koristite laminate ili drvene podove umjesto tepiha.
Aktivatori astme uključuju kućne ljubimce, ali istraživanja pokazuju da ukoliko uklonite ljubimca, to vam neće uticati na poboljšanje astme. Naprotiv, emocionalni stres koji uklanjanje ljubimca može izazvati, može pogoršati vaše stanje. Trudite se da minimalizujete kontakt sa ljubimcima na mjestima kao što je spavaća soba.
Lijekovi protiv astme
Ukoliko imate simptome više od tri puta sedmično, i treba da koristite inhalator za olakšanje, takođe koristite i inhalator za prevenciju. S druge strane, ukoliko vam se simptomi dešavaju dva do tri puta sedmično, na primjer kad vježbate, dovoljno je da koristite inhalator za olakšanje prije vježbanja.
Astma je bolest zapaljenja, što znači da je preventivno liječenje od velike važnosti. Lijekove za prevenciju morate uzimati i kad simptomi astme nisu prisutni. Na ovaj način uspješno ćete kontrolisati svoju astmu.
Preporučuje se da kontrolišete astmu sa svojim doktorom najmanje jednom godišnje, jer postoji vjerovatnoća da ćete vremenom moći da smanjujete dozu svojih lijekova.
Strahovi u vezi sa steroidima
Pošto je astma izazvana zapaljenjem disajnih puteva, ponekad se ka lijek koriste anti-inflamatorni lijekovi kao što su steroidi.
Za neke osobe nuspojave upotrebe steroida, kao što su debljanje, zakržljao rast (kod djece) i oslabljene kosti.
Rizik od nuspojava, ukoliko vi ili vaše dijete uzima steroide kao lijek, je manji ako se inhaliraju, a ne uzimaju u vidu tableta. Na taj način manje lijeka ulazi u vaš organizam. Sa kombinovanjem steroida u obliku inhalatora i tableta, te ako ih koristite dug period, rizik od nuspojava se povećava.
 
Reproduced with permission from NHS Choices (www.nhs.uk) © Crown Copyright 2010

CATEGORIES
Podijelite ovoSviđa ti se post ? Zaprati nas na Facebooku!

COMMENTS