Svaki dan treba hodati stepenicama

Svaki dan treba hodati stepenicama

Hodanje stepenicama je često opcija koja dolazi u obzir samo kada je lift u kvaru, ali danas sve više ljudi prepoznaje koliko dobrobiti za zdravlje i liniju donosi ova vrsta tjelovježbe.

stepenice

Donosimo 5 razloga zašto biste trebali hodati stepenicama.
Sagorijeva više kalorija od hodanja ili trčanja
Razna istraživanja dokazuju kako ćete ovim načinom tjelovježbe izgubiti puno kalorija, a prema nekim navodima za hodanje stepenicama je potrebno i do 7 puta više energije nego vožnja liftom, a 8 do 9 puta više nego sjedenjem. Penjanje stepenicama je sport, koji uključuje i trčanje uz stepenice, a troši jednaki broj kalorija kao da ste igrali odbojku ili košarku.
Štiti zdravlje srca
Istraživanja su već bezbroj puta potvrdila kako tjelovježba čini naše srce zdravim, samim time i ovaj tip aktivnosti će pridonijeti zdravlju srca
Smanjuje rizik od moždanog udara
Rezultati studije prevedene na sveučilištu Harvard potvrđuju kako redovna fizička aktivnost, pa tako i hodanje stepenicama, može smanjiti rizik od nastanka moždanog udara. Od ispitanih 11.000 muškaraca oni koji su prijavili kako se tokom dana popnu stepenicama do stana na trećem ili čak petom spratu, umanjili su rizik od moždanog udara za čak 29 posto.
Daje snagu
Skoro su svi mišići aktivni kada hodate stepenicama, a sve to znači da jačate svoj lokomotorni sustav. Kako biste ovu aktivnost učinili još zanimljivijom, prilikom hoda se ne držite za rukohvate i ne “mašite” rukama.
Jednostavno je
Za ovu aktivnost vam nisu potrebni nikakvi dodatni rekviziti, svaka sagrađena zgrada ima stepenice pa ne morate gubiti vrijeme na odlazak u teretanu. Također vam nije potrebna niti posebna odjeća ili obuća – penjati stepenicama se može i u odjelu i u gumenim čizmama – sve što trebate je volja, prenosi healthdigezt.com.

CATEGORIES
TAGS
Podijelite ovoSviđa ti se post ? Zaprati nas na Facebooku!