Svaka sekunda je važna kod moždanog udara


 

Moždani udar je urgentno medicinsko stanje te je prilikom pružanja hitne medicinske pomoći važna svaka sekunda. Što se prije preventivno dijagnostifikuje i liječi, mozak će biti manje oštećen, kažu stručnjaci.

Moždani udar nastaje prilikom poremećaja dotoka krvi u mozak. Najčešće je  posljedica krvnog ugruška (naziva se ishemijski moždani udar) ili zbog krvarenja u mozgu.
Za ove dvije vrste moždanog udara postoje različiti tretmani, i potrebni su testovi koji određuju koji je tretman neophodan, to jest koja vrsta moždanog budara je kod osobe nastupila.
Osobe koje dožive koje dožive moždani udar idu na skeniranje mozga, analizu krvi, krvnog pritiska i elektrokardiogram (EKG). Na taj način se pronalazi uzrok moždanog udara, kakve je sve posljedice ostavio i na kraju ono najbitnije određuje se vrsta liječenja.

Tromboliza

Liječenje može uključivati trombolizu, postupak kojim se razgrađuju ugrušci. Lijekovi koji se koriste djeluju tako što uništavaju hemijske veze koje stvaraju ugrušak u krvi.
To je intravenski postupak, lijek se daje kroz malu cjevčicu u venu ruke. Ova vrsta  liječenja je samo stvarno učinkovita kada se daje ubrzo nakon moždanog udara ili tri sata do tri sata nakon prvih simptoma koji bi mogli predvidjeti moždani udar.To je jedan od najbitnijih razloga zašto je važno otići direktno u bolnicu ako mislite da Vi ili neko drugi ima simptome moždanog udara.
Faktori kao što su težina moždanog udara i medicinska prošlost porodice utiču na donošenja odluke za upotrebu trombolize.
Prije trombolize potrebno je uraditi skeniranje mozga da bi se provjerio tip moždanog udara koji se dogodio. To može biti CT (kompjuterizovana tomografija) ili MRI (magnetna rezonanca) skeniranje. Oba uređaja ljekarima mogu dati informacije koje su im potrebne.
Sve u svemu, tromboliza u oko 30% v slučajeva pomogne pacijenatima koji u narednom periodu imaju dobar oporavak.
“To je lijek koji razgrađuje krvne ugrušake u arteriji i omogućuje protok krvi. Najefikasniji je ako ga pacijent primi u roku od 30 minuta od pojave simptoma”, kaže dr. Toni Rud.
“Imali smo četrdesetogodišnjaka koji je imao moždani udar, veoma jak. Izgubio je osjećaj za korištenje ruku i nogu i nije mogao da priča”, kaže dr. Rud.
“NJemu je tromboliza urađena u roku od oko dva sata. Kući se vratio nakon dva dana provedena u bolnicii izbjegao je trajna oštećenja.”
Tromboliza može imati i ozbiljne nuspojave. Budući da se utiče na hemijske veze u krvi koje stvaraju ugrušaka, lijekovi mogu spriječiti zgrušavanje kada je potrebno. Takođe, ova metoda može uzrokovati velika krvarenja mozga. Oštećena tkiva mozga prilikom udara veoam su osjetljiva. Za mali broj bolesnika tromboliza može pogoršati stvari i možda izazvati smrt.
Ishemični moždani udar (cerebrovaskularna bolest) čini 85% slučajeva moždanog udara. Ostatak (hemoragičnog moždanog udara) uzrokovan je izljevom krvi u mozgu.
Hemoragični moždani udar ne može se liječiti ni spriječiti pomoću trombolize. Na nekim pacijentima se izvodi i operativni zahvat kako bi se smanjio pritisak na određenim dijalovima mozga.

Manji moždani udari

Manji moždani udar, koji se nazivaju i prolazni ishemijski napadi (TIA), mogu biti prvi simptomi i nagovjestiti pravi moždani udar. Liječenje se vrši tako što se provjerava propusnost arterije koja vodi krv do mozga. To je hirurški postupak koji se zove “carotid endarterectomy”.
Ako operacija nije potrebna, pacijenti mogu biti tretirani sa kombinacijom lijekova koja uključuje i one za razrjeđivanje krvi, poput aspirina.
Lijekovi koji se još koriste u ovakvim slučajevima su:

  • lijekovi za visoki krvni pritisak
  • lijekovi za visok nivo holesterola u krvi
  • lijekovi za šećerne bolesti (visoka količina šećera u krvi)
  • lijekovi za srce (brz i nepravilan rad srca)

Reproduced with permission from NHS Choices (www.nhs.uk) © Crown Copyright 2011

TAGS
Podijelite ovoSviđa ti se post ? Zaprati nas na Facebooku!