Svaka biljka ima svoju prostoriju

Svaka biljka ima svoju prostoriju

Sobne su biljke melem za onaj dio nas koji žudi za prirodom.
sobne
Zelenilo, pokazala su brojna istraživanja, umanjuje stres, pomaže hiperaktivnoj djeci u kontroli ponašanja, poboljšava koncentraciju i raspoloženje… Uza sve to, biljke u domu uvelike poboljšavaju kvalitetu zraka.
Prema istraživanju američke agencije NASA, sobne biljke mogu iz zraka ukloniti čak 87 posto zagađivača, a promišljeno razmještene pružaju više koristi, stoga vam otkrivamo koje su biljke najpogodnije za određenu prostoriju u domu

  1. Spavaća soba – Aloe vera

Mudro je staviti Aloe veru uz uzglavlje jer, za razliku od brojnih drugih sobnih biljaka, ona tokom noći otpušta kisik, a pritom apsorbira ugljični dioksid. Ujedno čisti zrak od benzena i formaldehida, toksina koji se nalaze u brojnim sredstvima za čišćenje.
 

  1. Kuhinja – zeleni ljiljan

Dok kuhamo, stvaramo mnogo kuhinjskog dima i pare, pa će otporni zeleni ljiljan upiti dio „prljavog“ zraka. Nije zahtjevan kad je riječ o vodi, svjetlu i temperaturi, a uklanja ugljični monoksid, koji se stvara kuhanjem na plinu, te ugljični dioksid, smog, benzene i druge neželjene plinove koji se iz okoliša uvuku u naš dom.
 

  1. Trpezarija – palma areka

Ova biljka uklanja brojne toksične supstancije iz prostorije (formaldehid, trikloretilen, ksilen i dr.), a odličan je biljni ovlaživač zraka. Prema NASA-inom istraživanju, palma areka visoka 1,8 m otpušta oko litru vode tokom 24 sata, što je čini odličnim konkurentom električnom ovlaživaču.
 

  1. Dnevna soba – mirni ljiljan

Jednostavna za održavanje, ova lijepa sobna biljka ne samo da smanjuje štetna isparavanja hemikalija iz pokućstva, boja sa zidova i mirisa novog namještaja nego eliminira i štetna zračenja monitora i TV ekrana.

CATEGORIES
TAGS
Podijelite ovoSviđa ti se post ? Zaprati nas na Facebooku!