Susret i pomoć slijepim licima


 

Savjeti koje ćete pronaći ovdje namjenjeni su svima koji vide, a čija je pomoć dragocijena pri susretu sa slijepim licima. Slijepa lica ponekad trebaju pomoć drugih pri kretanju čak i kada se uglavnom dobro snalaze same.

Tehnike koje koriste slijepa lica pri vlastitom snalaženju su: bijeli štap, pas vodič, videći vodič ili elektronska pomagala.
Lice koje vidi, a ne zna pomoći može pogriješiti pri čemu se slijepo lice osjeća nesigurno i neugodno. Savijeti koje u nastavku dajemo usavršavaju se vježbom kao i većina vještina.

Ruka vodilja

Za usporedno hodanje u zatvorenim i otvorenim prostorima stanite pred slijepo lice spuštenih ruku.
Slijepo lice neka vašu ruku uhvati odmah iznad lakta s prstima na unutrašnjoj strani, a palcem na vanjskoj strani ruke, pri tome lakat vašeg pomagača treba biti savijen. U tom će položaju slijepo lice biti pola koraka iza vas, što će omogućiti da lakše prati ritam vašeg kretanja.
Ni u kom slučaju ne smijete vi uhvatiti slijepu osobu za ruku i gurati je ispred sebe. To ne samo da izaziva nelagodu, već je i opasno po život.

Hodanje u nizu – jedan iza drugog

Hodanje u nizu se koristi u prodavnicama, restoranima, ordinacijama i saobraćajnim gužvama. Da bi slijepo lice znalo kada se treba povući iza vas, pomaknite svoju ruku vodilju do sredine leđa.
Lice vas slijedi ispružene ruke hodajući iza umjesto pored vas. Ako ima dovoljno prostora za usporedno kretanje, povucite ruku u njen uobičajeni položaj sa strane i nastavite kretanje.

Ivičnjaci

Bez obzira na to što je pronalaženje ivičnjaka jednostavno ljudi često ne znaju šta treba učiniti. Malo zastanite prije nego zakoračite gore ili dolje, i lice će osjetiti promjenu položaja ruke.
Mnoge savremene raskrsnice imaju široke i zaobljene ivičnjake. Pazite da se osoba ne nađe na kolovozu prije vas zbog izrazite zaobljenosti ivičnjaka.

Stepenište

Približavajući se stepenicama upozorite na smjer kretanja gore ili dolje. Prije silaska neka slijepa lica vole povući nogom po ivici stepenice kako bi odredile razdaljinu prije polaska. Silazeći niz stepenice vi ste korak ispred lica.
Kada dođete do kraja stanite i pričekajte da se i slijepo lice spusti sa zadnje stepenice. Prilikom penjanja slijepo lice će primjetiti da se vaša ruka podiže, slijedeći vaše kretanje uvijek će biti jednu stepenicu iza vas. Prilikom dolaska do vrha zakoračite dužim korakom da slijepo lice osjeti da nastavljate u istoj ravni.

Sjedenje

Slijepo lice nikada ne gurajte okrenuto leđima u stolicu, bez obzira na to s koje strane prilazite stolici, ruku vodilju uvijek postavite na naslon. Taj će pokret licu pokazati položaj stolice.
Ukoliko je stolica pokraj stola upozorite lice na blizinu i položaj stola.
Ako ste u situaciji da slijepom licu pomognete pronaći stolicu u pozorištu ili drugoj dvorani postupite na slijedeći način: odvedite slijepo lice do željenog reda i postrance zakoračite u isti, leđima okrenuti prema sjedalima. Zaustavite se kada osoba dođe do svog sjedala. Prilikom izlaska iz reda postupak je isti.

Vrata

Upozorite osobu kada naiđete na vrata koja se sama zatvaraju. Pri korištenju rotacionih vrata potrebno je procjeniti ima li u odjeljku dovoljno mjesta za dvije osobe. Ukoliko osoba koristi bijeli štap ili psa vodiča, otvorite vrata i propustite je da ih samostalno prođe.

Sredstva gradskog i međugradskog prevoza

Prilikom ulaska i izlaska iz sredstava javnog prevoza obavezno koristite prva vrata, kod vozača. Priđite ulazu u prevozno sredstvo tako da slijepo lice slobodnom rukom može lako naći rukohvat.
Hodajte jedno iza drugog po stepenicama, te kroz prolaz među sjedištima. Kad dođete do praznih sjedišta, vi zakoračite prvi i pustite da vas lice prati. Sjesti možete istovremeno. Kod izlaska takođe treba hodati jedno iza drugog.
 
Izvor: Savez slijepih RS

TAGS
Podijelite ovoSviđa ti se post ? Zaprati nas na Facebooku!