Stvari koje se događaju vašem tijelu ako preskačete obroke

Stvari koje se događaju vašem tijelu ako preskačete obroke

Svi smo tu i tamo preskočili obrok, ali ako to činite svaki dan čekaju vas ozbiljne posljedice. Preskakanje obroka je loša ideja, a takvo ponašanje tijelo itekako pamti.
hrana-dijeta-ishrana-devojka-sat-foto-shutterstock-1411983240-576515
Gubitak koncentracije
Čak i ako propustite samo jedan obrok, vaše tijelo odmah kreće u protest. Šećer u krvi strmoglavo pada, a s njim gubite i sposobnost koncentracije. Vaš mozak prvenstveno radi na glukozi te kad je šećer u krvi nizak gubite mogućnost fokusiranja. Ako vam je navika preskakanje obroka, ovaj problem će postati sve gori.
Promjena raspoloženja
Jeste primjetili da uz glad ide i nuspojava razdražljivosti? Vaše raspoloženje ovisi o uravnoteženoj prehrani i normalnoj razini šećera u krvi. Kad se ti procesi u tijelu poremete, dolazi do izlučivanja hormona stresa, što rezultira nervozom i anksioznošću.
prehrambene-navike
Kasnije ćete se prejesti
Kad si uskratite obrok, vaše tijelo želi hranu još više. Održavajte svoj organizam sretnim tako da redovno jedete. Studije pokazuju da doručak bogat proteinima pomaže u reguliranju apetita i manje je vjerovatno da ćete se kasnije prejedati.
Vjerovatno ćete dobiti na težini
Preskakanjem obroka nećete smršati, nego upravo suprotno. Naša tijela su programirana da opstanu pod svaku cijenu. Kad se izgladnjujemo, tijelo usporava metabolizam i čuva zalihe kalorija što je recept za dobivanje kilograma.
Izgledate loše
Izgladnjivanje uvelike utječe i na vaš fizički izgled. Svaki put kad značajno smanjimo unos kalorija, ograničavamo i unos bitnih hranjivih tvari koje osiguravaju sjajnu i blistavu kožu i kosu.
ce3f12723896075f29ba623be31baba8
Naduti ste
Redovno preskakanje obroka dovodi do hronične opstipacije. Zdrava i balansirana prehrana je uvjet za normalnu probavu, jer u suprotnom vas čeka mučenje, piše ultrafit.
 

CATEGORIES
TAGS
Podijelite ovoSviđa ti se post ? Zaprati nas na Facebooku!

COMMENTS