Strogi odgoj djece

Strogi odgoj djece

Svadja-majke-i-cerke-620x350
Manje više se svi roditelji bore s istim mukama kada je u pitanju odgoj djeteta. Reći djetetu “ne” kada urla usred trgovine da želi nešto, doista nije lako, ili kada vam prijete da će vam se osvetiti jer ih niste pustili sat vremena duže vani, a svi drugi prijatelji mogu ostati.
Kažete li “da” u takvim situacijama, predajete kontrolu djetetu i postajete pasivni roditelj. Vi ste taj koji mora postaviti granice, a ne dijete. Morate djetetu dati do znanja oko čega ne smije uopće raspravljati, i vi se toga morate držati, bez obzira koliko oni bili uporni u naumu da dobiju ono što žele.
Danas djeca žele sve više stvari, a financijska situacija je mnogima da si ne mogu to priuštiti. Nemojte osjećati grižnju savjesti zbog toga jer uostalom, njima ne treba svaka stvar koju si požele. Svi roditelji žele da im djeca budu sretna, ali vjerujte, biti će ona sretna ako im ne popustite pred svim prohtjevima, i jednog dana cijenit će vas više zbog toga. Bitno je da mu pružite dovoljno ljubavi, a sve ostalo je manje bitno.
S djetetom trebate razgovarati otvoreno i na realan način mu objasniti da li njemu te stvari trebaju i dajte mu do znanja da mu ne možete priuštiti sve stvari koje si on zacrta. Radije ga naučite kako može sam zaraditi za neku stvar koju želi i onda si ju sam priuštiti ako mu doista treba.
Nemojte se uspoređivati s drugim ljudima i gledati da li oni nešto bolje čine od vas i pokušavati to nadmašiti. Ako ste djetetu prošle godine poklonili novi bicikl za Božić ili rođendan, ne morate ove godine kupiti nešto još veće i bolje.
Kako se vi ponašate, kako vi razgovarate, sve to vaše dijete upija kao spužva. Vi ste njegov uzor. Stoga, nemojte stalno biti rastrojeni, urlati i prigovarati jer bi i vaše dijete moglo postati takvo. Zato radije, kada vam se pokvari televizor, nemojte urlati kako je sve moralo “crknuti” nego recite “srećom da smo uspjeli imati televizor i sada ćemo se svi potruditi nabaviti novi”.
Bilo bi dobro da pred djetetom što češće izgovarate riječi kao što su “molim”, “hvala”, “izvoli” i to prakticirajte u svim situacijama kada ste s djetetom, bilo kod kuće, u trgovini, kod doktora i slično. Pokažite djetetu ponašanja kakvo biste voljeli vidjeti kod njih.

CATEGORIES
Podijelite ovoSviđa ti se post ? Zaprati nas na Facebooku!

COMMENTS