Stres na poslu

Stres na poslu


 

Procjenjuje se da su posljedice izazvane psihološkim problemima, koji uključuju stres, anksioznost i depresiju, razlog zbog kojih svaka peta osoba posjeti doktora. Jedan od uzročnika ovih problema je i stres na poslu.

Iako određena količina pritiska koju imate na poslu može djelovati motivirajuće, ukoliko zahtjevi i pritisak postanu pretjerani takva radna atmosfera može dovesti do pojave stresa.
Simptomi stresa uključuju: lupanje srca, sušenje usta, glavobolje, neuobičajeni bolove, gubitak apetita ili želje za seksom.
Stres na poslu može biti aktiviran formalnim upozorenjem od nadređenih, maltretiranjem, pojačanim pritiskom, rokovima za izvršavanje zadataka, te promjenama u menadžmentu.
Način na koji se nosite sa stresom ponekad uključuje nezdravo ponašanje, kao što je pojačano pušenje ili konzumiranje alkohola, što povećava rizik od srčanih oboljenja. Zbog ovo ga je veom bitno da svojs tres na poslu kontrolišete na ispravan i zdrav način.
Jedan od glavnih savjeta je da naučite reći “ne” na poslu. Ukoliko pristajete na sve zadatke i uslove koji vam se nude, možete kod šefova zaraditi kratkoročne poene, ali vam ovaj pristup može donijeti velike probleme gledajući dugoročno.
Veoma je bitno da ispravno procijenite svoje mogućnosti, i da znate u svako doba koliko posla možete obaviti u određenom vremenu. Preuzmete li previše posla možete doći u situaciju da ništa ne obavite kvalitetno.
Naučite da prepoznate fizičke efekte stresa i da se nosite s njima prije nego što ozbiljnije ugroze vaš organizam. Vodite računa da vam stres izazvan na poslu ne počne uticati na ostale sfere života.
Pokušajte i da razgovarate sa šefom ili nekim od radnih kolega koji vam mogu pomoći. Ukoliko problem nije vezan za posao, radne kolege mogu vam pomoći da se malo skine pritiska sa vas, kako bi riješili probleme iz privatnog života.
Vaš doktor vam takođe može pomoći. Oni mogu da analiziraju situaciju u kojoj se nalazite, i ukoliko je potrebno da vas upute na stručnu pomoć.
 
Reproduced with permission from NHS Choices (www.nhs.uk) © Crown Copyright 2010

CATEGORIES
Podijelite ovoSviđa ti se post ? Zaprati nas na Facebooku!

COMMENTS