Stres kao karakteristika savremenog načina života

Stres kao karakteristika savremenog načina života


 

Stres je danas gotovo nemoguće izbjeći, on je sastavni dio savremenog načina života. Pojam stresa je uveo još davne 1936. godine Hans Selje i definirao ga kao nespecifični odgovor tijela na svaki zahtjev za promjenom.

Stres ne mora uvijek biti vezan za negativna iskustva. Postoji i pozitivan stres koji je povezan sa nekim sretnim događajima u životu kao što su diplomiranje, zaposlenje, vjenčanje, rođenje djeteta itd.
Nizak nivo stresa može proći neprimijećeno, dok blago povišen nivo stresa može čak imati pozitivan uticaj na neku osobu, te čak izazvati i veću produktivnost na radnom mjestu.

Vrste stresa

Postoje dvije osnovne vrste stresa, akutni tj. trenutni i kronični tj. dugotrajni. Akutni stres može biti jednokratni događaj do čije pojave dolazi brzo i koji brzo nestaje. Ovaj stres može trajati od nekoliko minuta do nekoliko sati ili dana.
Ova vrsta stresa može se javiti nakon situacije u kojoj je bio neposredno ugrožen život, kao što je saobraćajna nesreća ili neka vrsta sukoba.
S druge strane, hronični stres može biti uzrokovan konstantnim nizom stresnih događaja ili nekom dugotrajnom situacijom, kao što je npr. teško poslovno okruženje, ili briga  za osobu sa nekim težim kroničnim oboljenjem, osjećaj usamljenosti itd.

Kako prepoznati stres?

Stres svako doživljava i proživljava drukčije, a tijelo na njega reagira na različite načine, tako da je i simptomatologija različita.
Simptomi stresa mogu biti fizičke ili mentalne prirode. Najčešći fizički znakovi stresa su glavobolja, ubrzani rad srca, ukočenost vrata i ramena, ubrzano disanje, bolovi u leđima, znojenje, znojenje dlanova, bolovi u želucu, mučnina, proljev itd.
Simptomi stresa koji su psihičke prirode, manifestuju se kroz različite oblike ponašanja kao što su:

 • iritantnost i netolerantnost, koju karakterišu često burne reakcije na nebitne stvari, te vikanje na druge osobe bez nekog posebnog razloga
 • gubitak samopouzdanja
 • nervoza i osjećaj iscrpljenosti
 • nemogućnost koncentracije i fokusiranosti na zadatke
 • prevelika zabrinustost za nebitne stvari
 • pesimističan način razmišljanja itd.

Faktori koji izazivaju stres?

Postoje različiti faktori koji utiču na povećanje nivoa stresa od kojih su najčešći:

 • Fizičko zdravlje – neaktivan način života, kao i hronični zdravstveni problemi poput bolesti srca ili dijabetesa mogu djelovati na nivo stresa. LJudi često pribjegavaju konzumaciji alkohola ili cigareta kao načinu borbe protiv stresa što je kontraporduktivno.
 • Emocionalno stanje – depresija, nekontrolirani bijes, krivnja ili nisko samopouzdanje.
 • Veze i poznanstva – poteškoće u ostvarivanju trajnih emotivnih veza, neopstojanje prijatelja, život u opasnom okruženju itd.
 • Radno mjesto – nesigurnost na poslu, sumnja u vlastitu kvalificiranost za obavljanje posla, mobing,
 • Opća životna situacija kao što je siromaštvo, usamljenost ili diskriminacija na osnovu rase ili spola.

Autor: Aida Spahić Zekić

TAGS
Podijelite ovoSviđa ti se post ? Zaprati nas na Facebooku!