Stop raku grlića maternice

Stop raku grlića maternice

rak
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Karcinom grlića maternice je prvi karcinom koji bi mogao biti gotovo u potpunosti eliminiran sistemskim probirom. Karcinom grlića maternice predstavlja jedan od najčešćih oblika karcinoma kod žene. Ukoliko se karcinom grlića maternice ne dijagnosticira u ranoj fazi bolesti prognoza je jako loša, a smrtnost oboljelih žena izuzetno visoka. Nastanku invazivnog karcinoma grlića maternice prethode displastične promjene na grliću maternice (CIN ili cervikalna intraepitelna neoplazija) koje se mogu otkriti PAPA brisom i kolposkopijom.
Primjenom citološkog skrininga (PAPA bris) u kombinaciji sa kolposkopijom i dijagnostikom prisutnosti HPV infekcije, u razvijenim zemljama se uspjela smanjiti učestalost karcinoma grlića maternice ispod razine učestalosti raka endometrija (tijela maternice) i jajnika.
Što se tiče starosne dobi oboljelih, najčešće je pogođena dob od 50 do 55 godina života. Ispod i iznad te dobne granice broj novooboljelih se smanjuje.
Karcinom grlića maternice je povezan sa sljedećim rizikofaktorima:

  • Infekcija HPV virusom visokog rizika (High Risk HPV infection)
  • početak seksualne aktivnosti u ranijoj životnoj dobi
  • česta promjena partnera-promiskuitet
  • niži socioekonomski status žene-život u lošim higijenskim uvjetima
  • pridružena infekcija herpes virusom i klamidijom (Chlamidia trachomatis)
  • pušenje

Karcinom grlića maternice uzrokuje infekcija Humanim Papiloma Virusom (HPV). Najčešće izolirani tipovi HPV virusa kod karcinoma grlića maternice su Tip 16 i Tip 18. HPV virus se ugradi u stanice grlića maternice, te uzrokuje nastanak CIN– cervikalne intraepitelsjedujemo najmoderniji Digitalni LED Kolposkop

U 90-95 % slučajeva karcinom grlića maternice se razvija relativno sporo, u periodu od 5 do 10 godina, a prethodi mu nekoliko predstadija ili stadij displazija (CIN I, CIN II, CIN III), dok samo u 5-10 % slučajeva, karcinom može nastati bez ikakvih predznaka bolesti i ranijih promjena u skrining pretragama.
Neposredni predstadiji karcinoma su teška displazija (CIN III – cervikalna intraepitelna neoplazija trećeg stupnja), ili karcinom in situ (CIS), a njima obično u dužem periodu prethode promjene tipa lake displazije (CIN I) i srednje teške displazije (CIN II).
Obzirom da se promjene od normalne sluznice grlića maternice do klinički jasno vidljivog karcinoma u najvećem broju slučajeva razvijaju u periodu od nekoliko godina, redoviti ginekološki pregled, PAPA test, kolposkopija, HPV tipizacija- daju nam dovoljno vremena da pravovremeno otkrijemo promjene koje prethode nastanku karcinoma grlića maternice, adekvatno ih liječimo i potpuno spriječimo nastanak karcinoma cerviksa.
Kako se postavlja dijagnoza dispazije, prekanceroze, CIN-a i karcinoma?

Nalazom displazije u PAPA testu postavljamo samo sumnju na prekancerozne promjene, dok definitivnu dijagnozu postavljamo tek na osnovu uzimanja uzorka tkiva grlića maternice (biopsije) pod kontrolom kolposkopa. Uzeti bioptički uzorci se šalju na patohistološku analizu (PHD) koja nam daje definitivnu dijagnozu prema kojoj se određuje vrsta operativnog liječenja.
Koje simptome daje karcinom grlića maternice?
Predstadiji cervikalnog karcinoma ne daju nikakve simptome i otkrivaju se slučajno prilikom ginekološkog pregleda, PAPA testom i kolposkopijom.
Klinički karcinom grlića maternice u početnom stadiju daje obično simtome oskudnih međukrvarenja izvan menstruacije, pojavu smeđeg iscjedka, sukrvavog iscjetka neugodnog mirisa koji se može javiti nakon spolnog odnosa, dok u kasnijim stadijima bolest može dati simptome bola u maloj zdjelici, osjećaj pritiska, smetnji sa stolicom, mokrenjem itd.
Kako se postavlja dijagnoza karcinoma grlića maternice?
Definitivna dijagnoza karcinoma grlića maternice se postavlja patohistološkim pregledom uzorka biopsije grlića maternice i dopunskim pretragama, kao što su rektoskopia, kolonoskopia, cistoskopia, ultrazvukom abdomena i male zdjelice, CT i MRI abdomena i male zdjelice, nalazom tumorskih markera iz krvi. Obzirom na veličinu i raširenost tumora, bolest je danas podijeljena na 4 stadija, od čega u prvom redu ovisi način liječenja i prognoza za izlječenje od ove bolesti.
U povodu obilježavanja Evropske nedjelje prevencije raka grlića maternice, koja se obilježava svake godine u mjesecu januaru, Klinika za ginekologiju i akušerstvo, Udruženje ginekologa i perinatologa TK, Zavod za javno zdravstvo TK i Udruženje studenata Medicinskog fakulteta Univerziteta u Tuzli su pokrenuli akciju “Stop raku grlica maternice”Analizom je utvrđeno da je povećana incidenca ranog oblika raka što predstavlja pomak kada je u pitanju rana faza liječenja.
Aktivnosti koji će sprovesti Klinika za ginekologiju i akušerstvo Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla u cilju obilježavanja Evropske nedjelje prevencije raka grlića maternice će se odvijati u svim opštinama Tuzlanskog kantona u vidu predavanja od strane ljekara

CATEGORIES
Podijelite ovoSviđa ti se post ? Zaprati nas na Facebooku!