Stomačni bolovi kod beba

Stomačni bolovi kod beba

plac
Roditeljima malih beba je sigurno najstresnije kada bebe plaču kao da ih nešto boli, a oni ne znaju tačan uzrok. Sigurno treba da prođe određeno vrijeme dok ne upoznate vaše dijete i počnete raspoznavati različite vrste plača. Mi vam danas donosimo koji su to glavni uzroci bolova u stomačiću kod beba i kako da ih prepoznate.
Ako se bebica odjednom uznemiri uzrok tome može biti neugodnost ili bol u stomačiću. Obratite pažnju kad bebi postaje neugodno, ako je kratko nakon obroga onda su sigurno problemi sa stomačićem. Pratite naravno i ostale simptome poput povišene temperature, proliva i povraćanja.
Ovo su najčešči uzroci problema sa stomakom kod beba.
Kolike –  riječ je o grčevima u stomaku za koje još uvek nije utvrđeno zašto se javljaju. Ako beba plače u kontinuitetu tri sata, tri dana u dedmici i to najmanje tri sedmice, a pri tom je mlađa od pet mjeseci onda su sigurno u pitanju grčevi.
Bol zbog gasova – Ova vrsta bolova je najčešća kod beba u prva tri mjeseca života jer probavni trakt, posebno crijeva još uvek nisu dovoljno razvijena. Isti problem se može javiti između 6-12 mjeseci jer beba u tom periodu isprobava razne vrste namirnica.
Zatvor -Ovaj problem se najčešće javlja kod beba koje su tek počele jesti krutu hranu, jer je ona šok za organizam nakon mleka. Ako beba ima stolicu nešto ređe nego obično, posebno ako nije uopšte kakila u tri dana i primetite da joj je zbog toga neobično to znači da pati od zatvora. U tom slučaju pored standardne hrane bebi ponudite i onu koja omekšava stolicu poput kajsija, krušaka, zobenih pahuljica, a smanjite namirnice koja podstiču zatvor poput šargarepe, banana, jabuka, riže.
Refluks – Većina beba pomalo bljucka ili čak povraća povremeno nakon hranjenja. Ako se ovo vašoj bebi često dešava to znači da pati od refluksa. Refluks nastaje kada zalizak između jednjaka i želuca ne funkcioniše kako treba pa se stomačna kiselina vraća u grlo. Refluks može uzrokovati uznemiren stomak i osećaj peckanja u grlu i grudima. Većina beba jednostavno preraste refluks tokom prve godine.
Stomačni grip – Da li vaša beba povraća ili ima proliv? Ako je vaš odgovor da možda je u pitanju gastroenteritis , koji je poznat i pod nazivom stomačni grip. Stomačni grip obično izaziva ove simptome, a može se pojaviti i povišena temperatura. Veoma lko može doći i do dehidracije pa je važno da beba u tom periodu pije pun tečnosti.
Alergija na hranu
Alergijska reakcija na određene namirnice se može javiti u vidu povraćanja, proliva i bolova u stomaku. Ako beba pored toga ima i krvu stolici i ospi po tijelu uzok može biti baš alergija. aKo je beba alergična na određenu namirnicu, u namirnicu telo tretira kao napasnika uzrokujući napad imunog sistema. Ako se jave simptomi poput oticanja lica ili otežanog disanja obavezno pozovite hitnu pomoć.
Ako ste primjetli da se simptomi javljaju dva sata nakon što je beba pojela određenu namirnicu, razgovarajte sa ljekarom.
 

Podijelite ovoSviđa ti se post ? Zaprati nas na Facebooku!