Statin spriječava smrtni ishod kod brojnih oboljenja

Uzimanje lijekova statina u terapiji, smanjuje rizik od smrtnog ishoda zbog respiratornih infekcija i oboljenja, kao što je upala pluća, tvrde britanski naučnici.
Lijekovi  statini, koji su efikasni u snižavanju nivoa holesterola u krvi i inače se propisuju u terapiji  za spriječavanje srčanih i moždanih udara,  mogu  zaštititi pacijente i  protiv drugih potencijalno smrtonosnih  oboljenja.
Naučnici  sa  “Imperial”  koledža u Londonu  otkrili su smanjenje stope smrtnosti  kod  sudionika koji su 10 godina  uzimali u terapiji  statine,  što se ne može pripisati samo smanjenju smrtnosti zbog  bolesti srca.
Nova analiza podataka kod  pacijenata  u ovoj studiji,  otkrila je da je ukupna stopa smrtnosti  pacijenata bila 14 posto niža, uglavnom zbog manjeg procenta  smrtnih slučajeva  usljed respiratornih  infekcije i oboljenja.
Stručnjaci smatraju da  je za to “odgovoran” anti-upalni  efekat  statina.
Najnovija otkrića, koja  su prezentirana na  kongresu  Evropskog   kardiološkog društva  u Parizu,  istovremeno  su objavljena u “European Heart Journal”.
LJekari  širom svijeta propisuju  kardiovaskularnim pacijentima  na milione  recepata statina i oni su postali  jedan od temelja  u  liječenju pacijenata  koji su pretrpjeli infarkt ili moždani udar.
Britanski stručnjaci su ponovo analizirali dugoročne rezultate  studije , koja je provedena u vremenu od 1998 do 2000-te godine,  a u kojoj je bilo praćeno zdravstveno stanje  10.000 pacijenata sa visokim krvnim pritiskom, kojima   su metodom slučajnog izbora u terapiji dati  statini pod generičkim nazivom  atorvastatin,  za razliku od pacijenata koji su tokom studije dobijali placebo, odnosno lažnu terapiju.
U 2003 godini, studija je bila prekinuta, jer  su rezultai pokazali efikasnost statina u spriječavanju infarkta i moždanog udara kod pacijenata. Od tada, veliki broj  ovih  pacijenata iz obje grupe uzima statine.
Novom provedenom  analizom razmatran je  broj i uzrok smrtnih slučajeva  među 4.605 pacijenata.
Profesor Piter Siver iz Međunarodnog centra za kardiovaskularno zdravlje  na “Imperial”  koledžu u Londonu, koji je vodio istraživanje je  istakao da je rezultat neočekivan.
“Prednosti statina na spriječavanju  nastanka srčanih i moždanih udara su dobro poznate, ali nakon dugotrajne analize naučnici su došli do zaključka da se najznačajniji uticaj  statina  ogledao upravo na smanjenju smrtnih slučajeva zbog drugih uzroka. Prilično je nevjerovatno da još uvijek postoji  razlika između ove dvije skupine, one koja je uzimala statine i one koja nije, čak osam godina nakon što je studija  završena”, kaže Siver.
Provedene   studije  su, prema njegovim riječima,  pokazale da statini štite ljude od smrtnog ishoda zbog  zaraznih bolesti, kao što je  upala pluća, ali je i  neophodno  provesti  dodatna istraživanja,  da bi se do kraja razjasnila efikasnost ovog lijeka u  spriječavanju smrtnog ishoda  zbog drugih oboljenja.
bhzdravlje
CATEGORIES
TAGS
Podijelite ovoSviđa ti se post ? Zaprati nas na Facebooku!