Šta znači sedimentacija eritrocita

Šta znači sedimentacija eritrocita

sedimentacija-eritrocita
Sedimentacija eritrocita se odnosi na vrijeme koje je potrebno krvnim pločicama, te bijelim i crvenim krvnim stanicama da se natalože na dno laboratorijske epruvete, a označava ju kratica SE koja označava brzinu sedimentacije eritrocita.
Mnogi pokušavaju otkriti značenje brojki na rezultatima analize krvi ili drugim medicinskim testovima, nakon obavljenih pretraga, pitajući se je li sve u redu i u granicama normale. Pa tako kada su nalazi vađenja krvi gotovi, postoje određeni parametri, temeljem kojih liječnici određuju normalne vrijednosti, te nakon kojih ljekar utvrđuje je li sve u redu, odnosno je li potrebno poduzeti određene mjere
.Ukoliko je ukupna vrijednost SE viša od 15, znači da se tijelo osobe koja je napravila laboratorijsku pretragu, bori s nekom infekcijom.Kao što smo već rekli, SE je kratica kojom se objašnjava brzina sedimentacije, a koja se odnosi na potrebno vrijeme za bijele i crvene krvne stanice, kao i krvne pločice da se naslažu na dno laboratorijske epruvete.
Ukoliko i nakon 1 h sedimentacija eritrocita iznosi 15 mm ili čak manje od toga, znači da su nalazi posve u redu. U takvom nalazu se može vidjeti da povišene upalne vrijednosti pokazuju da se tijelo bori protiv nekog upalnog procesa. Ukoliko je riječ i o najblažoj infekciji, doći će do promjena.Cistitis i blaga prehlada su već dovoljni da vrijednosti SE porastu, te ostanu povišene čak i nekoliko dana. SE može ostati povišen i nakon što se simptomi povuku i nakon što terapija završi.Ono što je jedan od nedostataka ove pretrage, je to što vrijednost ukazuje samo ukoliko postoji upalni proces, no nikako se ne može pokazati o kojoj je upali zapravo riječ.
Npr. nagla povišenja SE koja su iznad 50 mm, naglo se vraćaju u normalu, a često su znak akutne infekcije, koja se može liječiti uz pomoć lijekova koje odredi liječnik, a može i proći sama od sebe.Ukoliko su vrijednosti trajno povišene na 30 mm te se ne snižavaju, mogu biti i znak reumatoidnih promjena kod autoimunih bolesti, u zglobovima ili kod hepatitisa. Ako niste sigurni doktor će sve najbolje objasniti kako bi znali što znače određene vrijednosti i postoji li potreba za daljnjim djelovanjem.

CATEGORIES
Podijelite ovoSviđa ti se post ? Zaprati nas na Facebooku!