Šta uzrokuje "bijeli jezik"?

Šta uzrokuje "bijeli jezik"?


Jeste li znali da uz pomoć jezika možete znati imate li problema s jetrom ili probavom? Upravo su promjene na jeziku odraz trenutnog zdravstvenog stanja. Saznajte što uzrokuje bijeli jezik i što znače bijele mrlje.

Mrlje na jeziku

Detaljni pregled jezika je metoda koju kineska medicina prakticira već nekoliko stoljeća. Detaljnim pregledom moguće je otkriti kako radi organizam i je li došlo do promjena koje bi nas trebale zabrinuti. Naslage na određenim dijelovima te promjena boje pomoći će nam da otkrijemo u kakvom je stanju tijelo te na što treba obratiti pozornost. Važno je da ovaj test napravite čim se probudite i prije nego krenete s pranjem zubi.
Ako su naslage na rubu jezika to je znak prisutnosti toksina i problema s bubrezima. Mrlje mogu biti bijele, smeđe ili svjetlije boje. Ukoliko je središte organa crvene boje i puno naslaga, takvo stanje ukazuje na srčane bolesti.
Ako se u središtu jezika pojave bijele naslage to znači da će biti potrebno čišćenje organizma, zbog prevelike količine štetnih tvari koje su se nakupile u crijevima.
Crta u sredini jezika znak je problema s kralježnicom, a mrlje uz rub jezika mogu biti rezultat problema sa slezenom. Povećani jezik znak je poremećaja štitnjače.

Bijeli jezik

Prije nego krenete u provjeru zdravstvenog stanja treba znati kako izgleda zdrav jezik. Ako je sve u redu boja bi trebala biti ružičasta bez blijedih ili tamnih područja. Površina mora biti glatka bez naslaga ili s tek primjetnim tragovima bijele boje.
Ako se naslage mogu dobro vidjeti to znači da se nakupilo previše štetnih tvari te da ste konzumirali previše mliječnih proizvoda. Zdrav jezik ne smije biti suh nego malo vlažan.
Ponekad bijeli jezik nakon buđenja može biti znak da ste prehlađeni ili imate alergiju, a kada je obuhvaćena cijela površina, obično je u pitanju upala okusnih bradavica. Takvo stanje obično se javlja kod pušača, zbog nedovoljne oralne higijene ili radi konzumacije lijekova koji mogu isušiti ovaj organ.
Bijele mrlje često ukazuju na gljivičnu infekciju što se obično javlja nakon uzimanja antibiotika te kod dijabetesa. Leukoplakija je još jedan uzrok mrlja, a javlja se kod onih koji konzumiraju duhanske proizvode. U tom se slučaju treba javiti liječniku jer bi to moglo značiti skoru pojavu raka.
Uzrok može biti osip poznatiji kao lichen planus, a koji se javlja i na drugim dijelovima tijela posebno iznad gležnja, na podlakticama i zapešću. Lichen planus može biti rezultat duhana što znači da simptomi nestaju nakon što se prestanete s pušenjem.

CATEGORIES
Podijelite ovoSviđa ti se post ? Zaprati nas na Facebooku!