Šta sve kvari vid?

Šta sve kvari vid?

Plavo svijetlo računara i mobilnog telefona izaziva suhoću očiju, manjak sunčeve svjetlosti može da bude kriv za kratkovidost, a zamagljen vid je prvi znak dijabetesa.

naocale-vid

 

Rad na kompjuteru i stalno držanje mobilnog telefona u rukama umara oči, izaziva suhoću, peckanje pa čak i glavobolje, dok plavo svjetlo može da izazove mučninu i zato oči treba odmarati i držati se pravila 20-20-20, odnosno svakih 20 minuta treba odvratiti pogled i 20 sekundi gledati nešto što je od osobe udaljeno 20 metara, piše magazin Prevention.
Osim plavih ekrana, problemi s vidom mogu biti posljedica i manjka vitamina D, na šta ukazuju studije koje su potvrdile da žene koje unose preporučenu dnevnu dozu vitamina D imaju 44 odsto manji rizik od makularne degeneracije, bolesti središnjeg dijela mrežnjače oka koja uništava centralni vid, a najčešća je kod starijih ljudi.
Glavni krivac za loš noćni vid je oksidativni stres, kome mogu doskočiti borovnice, koje sadrže antocijan koji poboljšava noćni vid i povećava prokrvljenost očiju. Također, lijekovi protiv akni mogu izazvati probleme s noćnim vidom, a povezuju se i s mutnim vidom, jer ti lijekovi povećavaju apsorpciju UV zraka, što može da izazove oštećenje rožnjače. Inače, zamućenje vida može da bude jedan od prvih znakova dijabetesa tipa 2, koji sprečava dotok krvi u dijelove rožnjače, što može da izazove sljepoću.
Također, brojne studije kratkovidost su povezale s previše provedenog vremena u zatvorenom prostoru, što je posebno uočeno kod djece, pa stručnjaci preporučuju sunčevu svjetlost, koja smanjuje zjenice, čime se smanjuje i rizik od zamagljenog pogleda.

CATEGORIES
TAGS
Podijelite ovoSviđa ti se post ? Zaprati nas na Facebooku!