Šta su antihistaminici?

Šta su antihistaminici?


 

Antihistaminici blokiraju djelovanje histamina, nastalog hemijskom reakcijom u organizmu, zahvaćenom polenskom groznicom, nakon što je bilo izloženo okidaču (pokretaču) alergijske reakcije kao što je polen.
Antihistaminici smanjuju  većinu  simptoma alergijskih  reakcija kod ljudi, kao što su kihanje ili svrbež, suzenje  očiju.
Antihistaminik  starije generacije  s umirujućim dejstvom, kao što je  piriton, uzima se tri do četiri puta dnevno i može  vas učiniti dremljivim. Nesedativni antihistaminik, kao što je loratadin, uzima se  samo jednom dnevno i ne uzrokuje pospanost. Zavisno od   vrste, pojedini    anitihistaminici bolje  odgovaraju određenim ljudima.

Kako antihistaminici djeluju?

Histamin je sastojak  pojedinih stanica u organizmu poznatih kao mastociti. Kod  alergijskih  reakcija, histamin se izlučuje iz mastocita  u krv i tkiva, što uzrokuje upalu.
Antihistaminici su lijekovi  koji blokiraju djelovanje histamina na posebnim histaminskim stranicama (receptorima) u koži, nosu, krvnim  žilama i dišnim putevima.

Koliko su sigurni?

Antihistaminici starije generacije kao što je piriton su  djelotvorni,  ali mogu  uzrokovati pospanost.
Oni mogu biti opasni ako  vozite automobil ili radite  sa mašinama. Druga generacija lijekova koji sadrže loratadin, obično ne uzrokuje pospanost. Bilo je nekih nuspojava kod pojedinih  pacijenata, kao što je suvoća u  ustima. Sve dok  ste svjesni toga, trebali biste biti u redu.
Antihistaminici su generalno sigurni  lijekovi po pitanju bezbjednosti.  To je razlog zašto su oni dostupni u slobodnoj prodaji. Osobe sa simptomima polenske groznice trebaju  ih redovno uzimati, ne samo u danima kad se osjećaju loše. NJihovo dejstvo je bolje, ukoliko ih uzimate pravilno tokom polenske sezone.
Antihistaminici se mogu nabaviti u vidu  sprejeva za nos i kapi za oči ako ne želite da uzimate  tablete. Na taj način  ciljano djeluju na  određena mjesta, pa su na primjer  kapi korisne ako dobijete  svrbež očiju. Za djecu, neki antihistaminici su dostupni u vidu  tekućine.

Ponekad je korisno početi primjenu  antihistaminika par sedmica  prije početka simptoma, ako počinju u uobičajeno  vrijeme.
Reproduced with permission from NHS Choices (www.nhs.uk) © Crown Copyright 2010
Podijelite ovoSviđa ti se post ? Zaprati nas na Facebooku!

COMMENTS