Šta se ne smije u trudnoći

Šta se ne smije u trudnoći


Neke stvari u trudnoći nemaju nikakvu štetnost za dijete ni za trudnicu dok je kod nekih štetnost dokazana. Kako bi znali koje stvari ne smijete prakticirati u trudnoći u nastavku vam donosimo nekoliko savjeta. Saznajte šta se ne smije u trudnoći.
Savjeti za trudnice
Smije li trudnica bojati kosu? Smije, ali tek nakon prvog tromjesečja trudnoće kada se glavni fetalni organi ploda u potpunosti razviju. Ono što je važno znati je da za vrijeme trudnoće boja kose ne ispada kao kada žena nije trudna jer u tome veliku ulogu igraju hormoni.
Što se još ne smije u trudnoći? Nikako se ne smije odlaziti u saunu u trudnoći, jer ekstremna toplina može utjecati na razvoj bebe u maternici, a žensko tijelo je za vrijeme trudnoće toplije nego inače te se pojačano grije, zbog čega nema potrebe za dodatnim zagrijavanjem.
Aromaterapijske pripravke je najbolje izbjegavati jer bilja ulja poput bosiljka, mirisne smole, komorača i timijana nisu preporučljiva kako ne bi fiziološki utjecali na bebu.
Masaža se smije primjenjivati ukoliko osoba koja masira trudnicu zna izvesti prenatalnu masažu, a neki stručnjaci savjetuju da se izbjegava masiranje u prvom tromjesečju, a prije svake masaže najbolje se prvo posavjetovati s ginekologom.
S obzirom da sunčanje u solariju podiže temperaturu tijela trudnice savjetuje se da za vrijeme trudnoće trudnica ne posjećuje solarij kako se temperatura tijela ne bi podigla do granice koja bi mogla biti opasna za dijete, pogotovo u prvom tromjesečju trudnoće.

Svakoj trudnici na prvom mjestu treba biti sigurna trudnoća. Pušenje štetno utječe na dijete kao i na majku te povećava rizik od pobačaja, smanjenu težinu bebe prilikom rođenja, preuranjen porođaj, placentu previju, itd. A svakako treba izbjegavati pasivno pušenje.
S obzirom da su neka istraživanja pokazala kako je korištenje mikrovalne pećnice štetno u trudnoći, savjetuje se da trudnice izbjegavaju mikrovalnu i da ne borave ispred mikrovalne kada je mikrovalna uključena.
Potrebno je smanjiti i konzumaciju ribe u trudnoći jer neke vrste sadrže visoku razinu žive, koja može uzrokovati poteškoće u razvoju djeteta, zbog čega se savjetuje izbjegavati konzumaciju plave ribe poput tune, morskog psa i sabljarke.
S obzirom da sushi sadrži sirove sastojke ova vrsta hrane se nikako ne smije jesti u trudnoći! Veće količine kofeina isto tako treba izbjegavati, a dvije šoljice kafe dnevno neće predstaviti nikakvu opasnost za trudnicu.

CATEGORIES
Podijelite ovoSviđa ti se post ? Zaprati nas na Facebooku!

COMMENTS